Opening biobased proeftuin N231
Op en langs de N231 in Amstelveen legt Dura Vermeer in opdracht van de provincie Noord-Holland de eerste biobased proeftuin aan. In de proeftuin, van uiteindelijk zo’n 850 meter lengte, worden de komende 10 jaar zoveel mogelijk biobased materialen uitgetest. Dit zijn natuurlijke materialen die onbeperkt voorradig zijn zoals bijvoorbeeld bermgras, bamboe, suikerriet en hars.
De weg en het fietspad worden voorzien van 9 proefvakken met verschillende soorten asfalt. Ook worden verkeersborden van gelamineerde bamboestroken, lichtmasten van bioplastic en biobased producten als natuurvezels in markeringen en verlichtingsmasten getest. Doordat biobased grondstoffen op korte termijn teruggroeien, zijn ze een onuitputtelijke bron van materiaal. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die over vele duizenden jaren ontstaan. Gedeputeerde Elisabeth Post: “Met deze eerste Noord-Hollandse biobased proeftuin wil de provincie Noord-Holland onderzoeken of deze materialen een goed alternatief bieden voor veelgebruikte fossiele grondstoffen. Dit is een van de innovatieve manieren om duurzaamheid te vergroten.”
Elisabeth Post gaf op 13 februari 2019 het startschot. Samen met een goochelaar toverde ze een bos riet om in een biobased sleutel, waarmee het publieksinformatiepunt bij de proeftuin officieel werd geopend.
PUBLIEKSINFORMATIEPUNT
Op de parkeerplaats Schinkelbos (in het Amsterdamse Bos) staat een publieksinformatiepunt met informatie over de proeftuin. De gebruikte grondstoffen en bijbehorende materialen zijn hier te bezichtigen. Het publieksinformatiepunt is van 13 februari tot en met 31 augustus 2019 elke donderdag van 12.30 uur tot 16.30 uur geopend.
SAMENWERKING EN DOORONTWIKKELING
De biobased proeftuin is een ontwikkeling van de provincie Noord-Holland, aannemer Dura Vermeer (en haar partners), de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. De markt krijgt de kans om biobased producten te testen, zodat deze producten straks niet alleen door de provincie maar ook door andere organisaties gebruikt kunnen worden. Hierdoor worden duurzaamheid en biodiversiteit naar een hoger niveau getild met als doel het gebruik van fossiele grondstoffen te reduceren.