Vorige
Nieuws

Primeur: asfalteren met CarbonSink Bitumen van Shell

Dura Vermeer heeft voor het eerst in Nederland met CarbonSink Bitumen van Shell geasfalteerd. Een belangrijke stap om de verduurzaming van de infrasector te versnellen.

Dinsdag 17 oktober was de introductie van bio-based bitumen van Shell op de Nederlandse markt, bij het project dijkversterking Wolferen-Sprok. Hier werkt de bouwcombinatie Betuwse Waard (Dura Vermeer, Ploegam en GMB) aan de versterking van afgekeurde dijkvakken. De weg bovenop de nieuwe Waaldijk moet daarom opnieuw aangelegd worden.

Verduurzamen asfaltproducten

In nauwe samenwerking met Shell streeft Dura Vermeer ernaar om asfaltproducten te verduurzamen onder een Memorandum of Understanding (MOU). Deze strategische samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling en introductie van Shell Bitumen CarbonSink, Shell's nieuwe bio-component bindmiddel dat koolstof in wegen opsluit in plaats van het terug in de atmosfeer te laten vrijkomen. De weg wordt hierdoor een technische koolstofreservoir. De hoge mate van asfaltrecycling zorgt ervoor dat koolstof in het bindmiddel opgesloten blijft, zelfs wanneer het wordt gerecycled en hergebruikt in de productie van nieuw asfalt.

Asfalteren met Carbon Sink

op project Wolferen Sprok

CO2-equivalent opslaan in de weg

De technische koolstofput die door Shell Bitumen CarbonSink wordt gecreëerd, houdt tot 250 kg  CO2-equivalent vast in elke ton bitumen en tot 13 kg aan CO2-equivalent in elke ton asfalt. Dit betekent dat er voor het project Wolferen-Sprok tot 7,5 ton CO2-equivalent is opgeslagen in de weg.

Dit baanbrekende initiatief onderstreept de betrokkenheid van Dura Vermeer en Shell om bitumen te verduurzamen. Met het succesvol asfalteren van de dijk in Wolferen-Sprok kunnen we de volgende stap zetten om het gebruik op te schalen binnen Nederland. Zo dragen we bij aan de Net Zero ambities van de wegenbouw.

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. In 2030 is onze CO2-uitstoot gehalveerd en in 2050 zelfs naar nul. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Vanaf de start met de hubs is al circa 95000 kg CO2 bespaard! Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Somia Marchouch

Vakgroepmanager Omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
Somia Marchouch
Infra

Jaap Miggels

Bedrijfsleider Dura Vermeer Infra Noord West Regio Noord-Holland, Regio Flevoland
Jaap Miggels