Vorige
Nieuws

Project Vervanging viaduct Hoog Burel genomineerd voor Betonprijs

Het project Vervanging viaduct Hoog Burel is genomineerd voor de Betonprijs 2024 in de categorie ‘grensverleggende bouw’. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de Betonvereniging. De winnaars zijn toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton. Op 21 november vindt de uitreiking plaats. 

Liggers2.0

Bij de bouw van het nieuwe viaduct over de A1 in 2023 zijn circulaire prefab betonnen liggers gebruikt, afkomstig uit een ander viaduct over de A7 in Groningen. Deze bouwopgave komt voort uit de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten: een onderzoeksprogramma waarmee Rijkswaterstaat bruikbare innovaties voor circulaire viaducten wil stimuleren. Samen met Royal HaskoningDHV, Vlasman en Haitsma Beton zijn wij (onder de naam Liggers2.0) in 2021 geselecteerd om, na een gedegen haalbaarheidsonderzoek in de voorbereidingsfase, een prototype circulair viaduct te realiseren. Met het plaatsen van de gebruikte, prefab liggers in het nieuwe viaduct Hoog Burel kon de financiële- en technische haalbaarheid en de duurzaamheidswinst in de praktijk worden getoetst; een mooie volgende stap in de ontwikkeling van een circulair viaduct dus! 

LEES MEER

Jurymotivatie

''Viaduct Hoog Burel is een baanbrekend project dat de grenzen van innovatie en duurzaamheid verlegt. Door hergebruikte liggers toe te passen in een CC3-kunstwerk, is aangetoond dat liggers van veertig jaar oud nog honderd jaar meegaan. Dit project getuigt van zowel technische als organisatorische moed en laat zien hoe diepgaande expertise, nauwe samenwerking en een flinke dosis doorzettingsvermogen tot een uitzonderlijk resultaat kunnen leiden. Het is een inspirerend voorbeeld van wat mogelijk is op het gebied van circulair bouwen en duurzame infrastructuur. "  

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!