Regiokantoor Alliander Westpoort: de poort naar verbinding is geopend
Het nieuwe regiokantoor voor netwerkbedrijf Alliander in het Amsterdamse havengebied Sloterdijk is opgeleverd. Kantoren, magazijn, werkplaats en opleiding komen hier tezamen in robuuste, circulaire gebouwen. Alliander en Dura Vermeer Bouw Midden West hebben deze mijlpaal samen met bouwpartners op vrijdag 17 februari gemarkeerd. Alliander neemt, na de afbouw, de locatie gefaseerd in gebruik in de periode tot en met eind mei.
Namens de Raad van Bestuur van Alliander is CFO Walter Bien o.a. verantwoordelijk voor huisvesting trots op het resultaat: “Na meer dan 100 jaar aan de Spaklerweg heeft Alliander samen met Dura Vermeer op deze locatie een prachtige, duurzame basis ontwikkeld voor een volgende eeuw samenwerken. De transparantie en duurzaamheid van dit pand is voor ons belangrijk. We willen onze omgeving laten zien hoe wij op deze locatie, waar ook onze technische collega’s worden opgeleid, aan de energietransitie werken. Dat gaat ons helpen in het verder realiseren van ons werk als netbeheerder."
“Wij zijn verheugd dat wij als Dura Vermeer Bouw Midden West deze locatie met drie sprekende en flexibele gebouwen opleveren, die bijdragen aan een groenere toekomst. Door het kantoorgebouw te realiseren in hout laten we zien dat we kiezen voor een ecologisch verantwoorde bouwmethode die de natuur minimaal belast en medewerkers van Alliander een prettige en gezonde werkomgeving biedt. Met de oplevering van deze locatie ondersteunen we de faciliteiten binnen Alliander en haar bijdrage in de energietransitie.”, aldus Edwin de Kuiper, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Midden West.
Samen voor veerkracht en flexibiliteit
Zo duurzaam mogelijke materialen, de CO₂-uitstoot zo laag mogelijk én een gebouw dat adaptief is richting de toekomst. Wensen die opdrachtgever Alliander terug wilden zien in hun nieuwe kantoorgebouw. Een uitdaging die vroeg om een zeer nauwe samenwerking. Architectenbureau De Zwarte Hond maakte samen met IMd Raadgevende Ingenieurs en DGMR een ontwerp voor een veerkrachtig, schaalbaar en modulair werkgebouw, met een houten constructie. Samen met Dura Vermeer Bouw Midden West en Croonwolter&dros is het ontwerp verder technisch uitgewerkt.
Kantoor van de toekomst
Bouwen met hout is het antwoord op bouwen met duurzame materialen en een zo laag mogelijke CO₂-uitstoot. Bovendien neemt hout CO₂ op. Dat leidt na 11 maanden bouwtijd tot dit toekomstbestendige en flexibele kantoor/opleidingen- en werkgebouw. De hybride constructie met een betonnen kern en houten kolommen van het kantoorgebouw worden gecombineerd met grote houten vloervelden. De focus lag op de losmaakbaarheid van de constructie. Daarmee is het ontwerp aanpasbaar, efficiënt en veerkrachtig richting de toekomst. Het gebouw is daardoor relatief makkelijk aan te passen aan mogelijk veranderende behoeften in de toekomst. Tegelijkertijd is de uitstraling van de gebouwen, zowel binnen als buiten, een knipoog naar het industriële karakter van het havengebied.
Het kantoorgebouw is niet alleen toekomstbestendig maar biedt het ook een gezonde werkomgeving. Een prettig en gezonde werkomgeving staat voor opdrachtgever Alliander hoog in het vaandel. Werken in een houten gebouw vermindert onder andere de stressniveaus, verlaagt de hartslag en verbetert de concentratie. Kortom, het kantoorgebouw is én functioneel én gezond. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
In verbinding met elkaar
Het kantoor/opleidingen-gebouw is onder meer voorzien van houten vides, trappen, loopbruggen en open kantoren op basis van ‘het nieuwe werken’. Het vernieuwde pand stimuleert ontmoetingen. Daarbij is de entreehal vrij toegankelijk, waardoor een transparante werkomgeving ontstaat. In het verlengde van het kantoorgebouw staan twee gebouwen die ruimte bieden aan enerzijds werkplaatsen, magazijnen, testruimten en anderzijds parkeren. Netbeheerder Liander wordt de grootste gebruiker van de nieuwe locatie. Maar ook technisch specialist Qirion en meetbedrijf Kenter, beide onderdeel van Alliander, hebben een plek.
De ruimte op en rondom de gebouwen is uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering. Met deze inrichting levert Alliander ook een bijdrage aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving.