Vorige
Nieuws

Renovatie van Het Blauwe Dorp: 44 rijksmonumenten krijgen duurzaam nieuw Leven samen met Nijestee

Het Blauwe Dorp, gelegen in het hart van de Oosterparkwijk in Groningen, is een uniek stukje historie waar veel bewoners al meer dan 30 jaar wonen. Deze idyllische wijk bestaat uit 44 karakteristieke boerderijwoningen en is gebouwd na de Eerste Wereldoorlog om de woningnood te verlichten. De huizen hebben dus een rijke geschiedenis van ruim 100 jaar en dragen ze nu zelfs de status van rijksmonument. Tijd voor een renovatie, maar niet zomaar. Inspraak, duidelijke communicatie en begrip zijn belangrijke factoren weet Cristel Klein Breteler, Bewonersconsulent bij Dura Vermeer. Zij vertelt hoe Nijestee en Dura Vermeer hierin samenwerken met de bewoners.

Van tijdelijke woningen, naar authentiek rijksmonument

Oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke woningen voor ongeveer 25 jaar, heeft de sloop die ooit werd overwogen nooit plaatsgevonden. De inwoners van Het Blauwe Dorp koesteren hun authentieke rijksmonument, vaak al meer dan 30 jaar. De doorstroom is beperkt, wat als een compliment aan de wijk kan worden gezien. Cristel: “Dat wilden de bewoners en Nijestee graag zo houden en dat snappen we.” Bewoners kregen in het begintraject met Nijestee ruimschoots de gelegenheid om hun wensen kenbaar te maken. Een schouw van de boerderijen bracht zowel overeenkomsten als verschillen tussen bewoners en het renovatieteam boven. Dit vormde de basis van een nauwe samenwerking tussen Nijestee, Dura Vermeer, de werkgroep en de bewoners.

Het Blauwe Dorp in 1920

December 2023

Lage drempel met de nodige flexibiliteit en aandacht

Het bouwteam is afgelopen zomer gestart met de werkzaamheden en zal deze afronden in juni 2024. De band met de bewoners kun je vergelijken met die van een klein dorp vertelt Cristel. “Zowel de bewoners als het bouwteam kennen elkaar inmiddels bij voornaam en dat maakt dit intensieve project goed werkbaar. De uitvoerderswoning ligt centraal in de wijk en is voor iedereen goed te bereiken voor een vraag of gewoon voor een praatje. Handig, maar ook nodig, want de werkzaamheden vragen de nodige flexibiliteit, aandacht en duidelijke communicatie. Zo is de drempel laag en kunnen ze makkelijk binnenstappen.”

Een fijner thuis, afgestemd op persoonlijke situaties

De renovatie heeft impact op de bewoners, want zij moeten zes weken hun huis uit. Cristel: “De tijdelijke woning is volledig ingericht en voorzien van alle gemakken, maar het blijft logisch dat bewoners er tegenop zien hun huis tijdelijk te moeten verlaten. We kijken daarom goed wat mensen nodig hebben om het voor hen zo makkelijk mogelijk te maken. Medische achtergrond of persoonlijke situaties maken dat we veelvuldig contact hebben met de bewoners en het voor hen zo makkelijk mogelijk te maken. Ze zijn uiteindelijk blij dat ze een veel fijner thuis terugkrijgen.”

Verschillende pakketten naar ieders wensen

De bewoners konden kiezen verschillende pakketten, samengesteld door de werkgroep. Cristel: “Bewoners hadden de keuze tussen een standaard onderhoudspakket en een verduurzamingspakket. Het merendeel koos voor de duurzame optie, met onder andere extra isolatie aan de binnenzijde van het dak, vervangen van de draaiende delen voorzien van isolerend glas en het plaatsen van een nieuwe WTW. Zelfs nu we begonnen zijn hebben bewoners, die in eerste instantie het onderhoudspakket kozen, alsnog het uitgebreide verduurzamingspakket aangevraagd. Ze zien hoe we te werk gaan en spreken de bewoners waar we al bezig zijn. Dit heeft hen net dat laatste zetje gegeven en dat is voor ons natuurlijk een compliment!

Monumentenglas en behoud van profilering

Extra isolatie aan de binnenzijde met behoud van uitstraling

Behouden wat waarde heeft en waarde toevoegen waar het kan

Ontworpen in 1918 volgens de tuindorp gedachte ademt het dorp een landelijke sfeer, met rode bakstenen en de daken bedekt met rode dakpannen. De renovatie van deze monumentale boerderijen is dan ook een zorgvuldige taak vertelt Cristel: “Samen met Monumentenzorg van Gemeente Groningen hebben we gekeken hoe we alles in stand konden houden. Zo vervangen we enkel glas door monumentenglas met een hoge isolatiewaarde, vernieuwen we het raamhout met behoud van profilering en vervangen we voordeuren met aandacht voor de oorspronkelijke stijl. Dankzij voorzetwanden kan het dak geïsoleerd worden en de uitstraling bewaard blijven. Zo behouden we samen wat waarde heeft en voegen we waarde toe waar het kan.”

Hendrik Fokke de Jong, timmerman in het Blauwe Dorp

Zo behouden we samen wat waarde heeft en voegen we waarde toe waar het kan

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.