Renovatiemanifest: De meeste woningen staan er al
Vorige week heeft Dura Vermeer samen met 100 andere maatschappelijke organisaties en bedrijven het Renovatiemanifest ‘De meeste woningen staan er al’ ondertekend. Edwin Blom, directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Heyma, vertelt over het manifest: "De vraag voor woningen is ongekend groot in Nederland en we onderschrijven dat nieuwbouw onderdeel is van de oplossing. Maar wat we zeker niet moeten doen is de 8 miljoen woningen vergeten die ons land rijk is."
Op vrijdag lanceerden NRP en Natuur & Milieu het Renovatiemanifest tijdens het jaarcongres van het NRP. Dit manifest roept het kabinet op om meer te doen om het verbouwen en renoveren van gebouwen tot woningen makkelijker te maken. Lees hier een korte samenvatting van het Manifest. Of download het gehele bestand, onderaan de pagina.
Wat is er aan de hand?
Nederland kampt met een nationale wooncrisis. De ruimte voor nieuwe woningen is schaars en we moeten sneller en duurzamer bouwen om aan de vraag te voldoen. 99% van de huizen staat er al: meer dan 8 miljoen. Veel van deze woningen hebben een tekort aan bewoners en er is een grote voorraad leegstaande gebouwen. Dit biedt enorme kansen om de bestaande bouw beter te benutten. We moeten een sterke focus leggen op het beter benutten van de bestaande bouw. Dit kan gecombineerd worden met verduurzaming en het aanpakken van sociaaleconomische opgaven. Ons doel is om tegen 2030 het aandeel nieuwe woningen uit verbouw te verdubbelen naar 30%.
Wat moet er gebeuren?
Om de wooncrisis aan te pakken, moeten we een duidelijk verbouwbeleid ontwikkelen. Dit betekent dat we toekomstbestendig beleid moeten creëren voor de bestaande voorraad, integrale wijkvisies moeten ontwikkelen en kiezen voor kleinschalige verdichting. Daarnaast moeten we ruimte maken voor experimenten met nieuwe woonconcepten en materialen.
Het is ook essentieel om woningensplitsing makkelijker en aantrekkelijker te maken. Dit kan door de regels voor het splitsen van woningen te vereenvoudigen en ervoor te zorgen dat gemeentes dit actief ondersteunen. Verder moeten we concrete verbouwafspraken maken per provincie en nauwkeurig monitoren hoe de realisatie van nieuwe woningen via verbouw verloopt.
Tot slot is het bevorderen van samenwerking voor nieuwe woonconcepten cruciaal. Dit houdt in dat we de overheid, woningcorporaties en bedrijven samen moeten brengen om innovatieve woonzorgconcepten en de herbestemming van lege panden te ontwikkelen.
Waarom is dit belangrijk?
Door meer aandacht en middelen te besteden aan het beter benutten van de bestaande voorraad gebouwen, kunnen we de wooncrisis sneller oplossen. Dit bespaart ruimte, energie en materialen, en draagt bij aan een duurzame toekomst.
Elisabeth Boersma, directeur NRP: "Binnen de bestaande gebouwenvoorraad zijn minstens een half miljoen woningen te vinden. Dit stimuleert innovatiekracht in de bouw en verenigt het sociale en ruimtelijke domein."
Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: "Iedereen heeft recht op een fijn huis in een leefbare omgeving. Verbouwen levert snel fijne woningen op, op een plek waar al veel voorzieningen zijn. Het scheelt bovendien veel grondstoffen en CO2-uitstoot in vergelijking met nieuwbouw."