Samenspel sleutel voor succes tijdens renovatie woonzorgcentrum
Samenspel. Het sleutelwoord in de renovatie van woonzorgcentrum d’Oude Raai in Amsterdam. Hoofduitvoerder Jhon Mol van Dura Vermeer en projectmanager van opdrachtgever Cordaan Nancy Wilmink blikken samen terug op de succesvolle samenwerking.
Een echt Amsterdams verzorgingshuis, dat was d’Oude Raai sinds de opening in de jaren ’80. Een gezellige plek waar Amsterdammers hun laatste jaren doorbrachten en waar ouderen uit de buurt een kop koffie dronken en een bingootje meepakten. Maar door wijzigingen in de regelgeving in de zorg, moest d’Oude Raai transformeren naar een verpleeghuis. “We worden nu een plek voor mensen die intensieve zorg nodig hebben en onder geen beding thuis kunnen wonen”, legt de projectmanager van zorgorganisatie Cordaan uit. Die transformatie in de zorgverlening, vroeg ook om een transformatie van het pand. Daarnaast was het gebouw enorm aan renovatie toe. “We schoven onderhoudswerkzaamheden vanuit die veranderende regelgeving al enige jaren voor ons uit”, vertelt Nancy. Het pand moest dus ook volledig geüpdatet worden naar de laatste standaarden.
“We vinden het fijn dat één partij zoveel mogelijk voor ons kan regelen”, verklaart Nancy de keuze voor Dura voor deze megaklus. “Van sloopwerkzaamheden en het toepassen van verduurzamingsmaatregelen tot schilderwerk en het testen van brandmeldinstallaties. Overzichtelijk en efficiënt.” Daarnaast zocht Cordaan een partij die vanaf het begin kon meedenken over de beste oplossingen. “Wij hebben de expertise als het aankomt op het leveren van goede zorg en welke woonomgeving daarbij past, maar we zijn geen woningcorporatie met als hoofdtaak het ontwikkelen of renoveren van woningen. Dura vult ons hierin aan.”
Het woonzorgcentrum aan de Ferdinand Bol Straat
De binnentuin
Modelwoning
Hoofduitvoerder Jhon Mol knikt instemmend mee. “We zijn echt een team geweest. Dit project draaide om details. Van een zorgvuldig begrensde warmwaterkraan tot ramen die alleen in een kiepstand open mogen. We hadden elkaars expertise nodig om al deze eisen af te vinken. We hebben bij elke keuze samen gekeken hoe we daar het beste mee om konden gaan. Zowel financieel als zorginhoudelijk.” Een belangrijke basis voor de samenwerking met Cordaan is volgens Jhon de modelwoning die hij, toen de sloopwerkzaamheden nog in volle gang waren, besloot in te richten. “Compleet afgewerkt om aan Cordaan te laten zien: dit is wat we op papier hebben afgesproken, past dit in de praktijk ook bij jullie wensen.” Volgens Nancy was dit van grote toegevoegde waarde. Zorgmedewerkers beoordeelden of de woning voldeed aan alle eisen om zo goed mogelijke zorg te leveren. “Naar aanleiding daarvan hebben we binnen de kaders van het plan aanpassingen doorgevoerd.” Zo werd bijvoorbeeld aangegeven dat de wc het best direct tegenover de badkamerdeur geplaatst kon worden om lastig gedraai met patiënten te voorkomen. “Zonder die modelwoning waren we te laat achter dit soort zaken gekomen.”
Metamorfose
Het woonzorgcentrum is de afgelopen anderhalf jaar volledig gestript en opnieuw opgebouwd. “Eigenlijk hebben we alleen de constructie, buitengevels en basisindeling in stand gehouden”, vertelt Jhon om de grootte van het project te duiden. De twee kamerappartementen zijn omgetoverd tot zorgstudio’s met ruime badkamers, er is geïsoleerd, de liften zijn vervangen, kozijnen en deuren vernieuwd; en zo gaat de lijst nog even door. De grote trots van zowel Jhon als Nancy is de nieuwe entree. “We hebben een compleet nieuwe publieksentree gemaakt, een groene gevel vol planten toegevoegd en veel glas voor een open gevoel.” Nancy: “Ouderen uit de buurt die straks bij ons komen voor een lunch, de fijne tuin of om mee te doen aan een activiteit, kunnen nu vrijblijvender binnen lopen. Alsof ze een horecagelegenheid binnenwandelen.” Ook passanten, vaak toeristen, zijn welkom.
Samenspel
De twee, die gedurende de uitvoering van het project intensief contact hadden, blikken tevreden terug op het verloop van de werkzaamheden. Ze noemen samenspel als succesfactor voor het soepele verloop, ook met architect Brian Debruijn van Prosman Architecten. Jhon: “We overleggen over alles wat er op ons pad komt. Mijn projectleider gelooft ook in deze directe communicatielijn tussen mij als hoofduitvoerder ter plekke en Nancy als klant. We komen daardoor voor weinig verrassingen te staan en dat komt ten goede van de kwaliteit en het budget.” Nancy: “Jhon houdt alles in de gaten en belt als het nodig is. Dan kom ik kijken of kom ik meteen met een antwoord in samenspraak met de architect. Dit werkte super.” Niet alleen de samenwerking hielp volgens Jhon ‘gigantisch’, ook de basis die Dura Vermeer had gelegd was onderdeel van het succes. “Dura begon goed op tijd met de werkvoorbereiding en stelde direct een sterk team samen. Die goede start vertaalde zich door naar een vrijwel probleemloze uitvoering van het project.”
Feestje?
Januari 2021 is het zo ver. Dan verhuizen de oude bewoners en medewerkers terug en komen er nieuwe bewoners bij. “Het is heel ingrijpend voor ze geweest”, vertelt Nancy. “Om op deze hoge leeftijd tijdelijk te moeten verhuizen naar een andere woning in een andere buurt onderschatten we niet.” Om bewoners een stuk herkenning te geven zijn daarom op de begane grond de oude liftdeuren opgehangen. Ze zijn beschilderd door Herman Brood. “Een stukje identiteit van de oude d’Oude Raai.” Ondanks dat de oplevering door de goede samenwerking tussen Dura Vermeer en Cordaan zes weken is vervroegd, is het nog geen tijd voor een feestje. Nancy: “De laatste loodjes blijven spannend. Maar daarna proosten we zeker, coronaproof, op dit succes.” Kort na de oplevering komen de bewoners kijken, een mijlpaal in dit project.
Nancy hoopt bij de volgende renovatie weer op een samenwerking met Jhon. “Als het in mijn agenda past, ben ik er weer bij”, lacht hij. “Bij sommige projecten ben ik blij als ik verder kan, maar hopelijk zet deze samenwerking zich voort tijdens een volgend succesvol project.”