Vorige
Nieuws

Slingeland gaat voor nieuw, duurzaam en modern ziekenhuis met bouwcombinatie Trebbe-Dura Vermeer

Het Slingeland heeft haar partner gevonden in bouwcombinatie Trebbe-Dura Vermeer voor de realisatie van haar nieuwe ziekenhuis in Doetinchem. Op dinsdag 4 juli is de samenwerking bekrachtigd met het ondertekenen van de bouwteamovereenkomst.

Jeltje Schraverus, bestuursvoorzitter Slingeland Ziekenhuis is blij in deze nieuwe stap naar een nieuw ziekenhuis: “We kijken uit naar een constructieve samenwerking en hebben lang naar dit moment toegewerkt.”

Duurzaam, all-electric

Architectenbureaus Wiegerinck en Vakwerk Architecten hebben het ziekenhuis ontworpen in samenwerking met Deerns raadgevend ingenieurs, Royal Haskoning DHV en landschapsarchitect Nico Wissing. Er is een warmte-koude-opslag in de bodem en elektrische verwarming van water waarmee het ziekenhuis volledig gasloos wordt. In een warmte-koude-opslag (WKO) installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Optimale verbinding

De focus van het nieuwe, compacte ziekenhuis, met een vloeroppervlak van 32.000 m2 verdeeld over vijf bouwlagen, ligt op de ‘acute as’; hier wordt een optimale verbinding tussen 24/7 geopende afdelingen zoals spoedeisende hulp, eerste harthulp, huisartsenpost, beeldvorming, operatiekamers en intensive care gecreëerd. Ook wordt ruimtelijk onderscheid gemaakt tussen hoog-complexe afdelingen en eenvoudiger afdelingen waaraan minder hoge technische eisen worden gesteld.

ingepast in het historisch landschap 

Een ander aandachtspunt binnen het ontwerp is de inpassing van het nieuwe ziekenhuis in het coulisselandschap langs de Oude IJssel, met z’n historische doorzichten en zichtlijnen. Het kliniekgedeelte is volledig gericht op het landschap. Vanuit hun bed hebben patiënten zicht op de mooie omgeving, de Oude IJssel en de hoge luchten. Het interieurconcept van het Slingeland ziekenhuis is eveneens gebaseerd op ‘coulisse’. Er komt een onderscheid tussen drie hoofdlagen door onder andere kleurgebruik: van publiek naar medisch. Het kleurgebruik refereert naar groen-, aarde- en blauwtinten uit het omliggende landschap.

Planning

Met de ondertekening van de bouwteamovereenkomst start de verdere uitwerking van het ontwerp naar een uitvoeringsgereed plan. Als alles volgens planning verloopt dan slaat bouwcombinatie Trebbe-Dura Vermeer de eerste paal van het nieuwe ziekenhuis in augustus 2024. Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw eind 2026 opgeleverd.

Hein Trebbe sr., namens de bouwcombinatie, is trots op de overeenkomst. “Ik ben trots op deze nieuwe opdracht. Onze bouwcombinatie heeft al veel ervaring opgedaan met de realisatie van verschillende topklinische ziekenhuizen, het is mooi dat we onze kennis en expertise ook hier vanuit een fijne samenwerking in kunnen zetten.”

Met de nieuwbouw van het Slingeland kunnen inwoners uit de wijde omgeving straks voor ziekenhuiszorg terecht in één van de modernste ziekenhuizen van Nederland.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Bart Pigge

Directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Hengelo Regio Heel Nederland, Regio Overijssel, Regio Drenthe, Regio Friesland, Regio Groningen, Regio Flevoland, Regio Gelderland, Regio Utrecht
Bart Pigge