Studenten hogeschool testen ideeën circulaire schil
Circulair renoveren is een hot-topic. Het is een zoektocht, maar met behulp van de TU Delft en de Hoge School Rotterdam zet Dura Vermeer de eerste stappen.
Ontwikkeling Circulaire Renovatieschil met de TU Delft
Samen met woningcorporatie Ymere doet Dura Vermeer mee aan het ‘REHAB’ promotieonderzoek van Anne van Stijn van de TU-Delft. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van circulaire bouwcomponenten voor de renovatiemarkt. In Nederland moeten veel woningen energie efficiënter worden gemaakt. Vaak doen we dit door het isoleren van de gevel. Daarom ontwikkelen de TU-Delft, Ymere en Dura Vermeer samen een circulaire renovatieschil.
Het onderzoek onderscheidt vijf basisvarianten van de circulaire schil. Deze varianten zijn gebaseerd op gebruik van: hernieuwbare en biodegradeerbare materialen, hergebruikte of gerecyclede materialen, herbruikbare bouwproducten en modulaire bouwstenen. Bij alle varianten wordt er bij de materialisatie rekening gehouden met de dé- en remonteerbaarheid. Dit om volgende gebruikscycli mogelijk te maken.
Prototypes door studenten Hoge School Rotterdam
Voor het 2e-jaarsproject van de opleiding Bouwkunde genaamd ‘PROTOTYPE’ hebben 10 groepen studenten de vijf circulaire varianten uitgewerkt naar een prototype. In enkele weken hebben de studenten de varianten uitgewerkt, gebouwd en beproefd. Deze beproeving varieerde van bouwfysische eigenschappen tot de- en remonteerbaarheid van de gevel.
Het is mooi om te zien hoe inventief en gedreven de studenten van de Hoge School zijn. Eén groep is er in geslaagd om een gevel te maken van 100% hernieuwbare materialen. Hier is geen spijker of schroef aan te pas gekomen. Een andere groep, die een gevel bouwde van gerecyclede materialen, heeft een bevestigingsanker laten 3D-printen van gerecycled plastic.
Mocht je benieuwd zijn naar het resultaat van de studenten, we hebben zes prototypes bewaard voor verder onderzoek. Deze zes prototypes staan opgesteld in de loods van Dura Vermeer Bouw Heyma. Loop gerust eens langs om ze te bewonderen.
Verdere ontwikkeling circulaire renovatieschil
Bij de vestiging Onderhoud en Renovatie Midden West in Utrecht werken we met een team aan de verdere ontwikkeling van de circulaire renovatieschil. De resultaten van de prototypes van de Hogeschool Rotterdam nemen we zeker mee. Begin volgend jaar volgt er een update van deze ontwikkelingen.
Contactpersonen bij Renovatie en Onderhoud Midden West voor dit project zijn:
Bram van Vliet b.v.vliet@duravermeer.nl
Henk Marsman h.marsman@duravermeer.nl
Met dank aan:
Lomax Systems – Aluminium draagstructuur, Mosa – Keramische gevelbekleding, STO – Minerale baksteenstrippanelen, Oskam V/F – Leemstuc, BMN – Cellenbetonblokken (Simulatie bestaande gevel), Dura Vermeer Projectteam Erasmus MC – Pallets als basis voor alle prototypes.