Trainee Robin en ontwerpleider Stefan in gesprek over hun samenwerking en haar traineeship: ‘Mijn traineeship heeft mij krachtiger gemaakt’
Een dynamisch duo, dat zijn ontwerpleider Stefan de Kok en trainee Robin Heide van Dura Vermeer Bouw Midden West. Samen blikken ze terug op hun tijdelijke samenwerking en de impact ervan op zowel hun professionele als persoonlijke groei.
Ontwerpleider. Een functie waar Robin - die als trainee bij Dura Vermeer terechtkwam na haar hbo-opleiding Built Environment - nog nooit van had gehoord. Helemaal niet gek, want de functie bestaat ook nog maar anderhalf jaar binnen Dura Vermeer Bouw Midden West. “Onze werkmaatschappij is behoorlijk gegroeid”, vertelt Stefan, “niet alleen in het aantal werknemers, maar ook in grootte en daarmee de complexiteit van de projecten die we uitvoeren.” Hij legt uit dat door deze groei de behoefte ontstond aan meer technische input tijdens de voorbereidingsfase, zodat het ontwerp ‘volledig afgehecht’ overgedragen kan worden aan de realisatie. Voorheen was het toetsen van het ontwerp de verantwoordelijkheid van de projectmanager, maar door de steeds groter wordende projecten werd deze taak te groot en is er besloten een aparte functie in te richten: ontwerpleider.
Geen verrassingen
“Van de allereerste pennenstreep tot en met de afronding van het technisch ontwerp kan een ontwerpleider betrokken zijn”, legt Stefan zijn rol uit. “Als ontwerpleider kijk je naar het ontwerp met een technisch oog, denk hierbij bijvoorbeeld aan maakbaarheid, bouwfysica en brandveiligheid. Ontwerpleiders zoeken naar kansen, risico’s en aandachtspunten in zowel eigen ontwikkelingen als tenders.” Een werkwijze die een grote meerwaarde heeft voor zowel Dura Vermeer als de klant volgens de ontwerpleider: “Door de dedicated focus op de technische inhoud van het project, kunnen we vroegtijdig kansen en risico’s signaleren. Ook trachten we te borgen dat het ontwerp volledig is afgerond voordat het naar de realisatiefase gaat.” Dit leidt volgens Stefan niet alleen tot een vermindering in faalkosten, maar draagt eraan bij dat er tijdens de bouw geen ingewikkelde ontwerpkeuzes meer gemaakt hoeven te worden met alle gevolgen van dien.”
Met een glimlach naar huis
Het is dát technische aspect van de functie, dat Robin als trainee aansprak. “Na mijn opleiding miste ik een stuk kennis en ervaring, precies hetgeen dat een ontwerpleider mij zou kunnen bieden. Je hebt namelijk een hoog kennisniveau en een groot begrip van de bouw nodig als je een bestaand ontwerp wilt verbeteren. Ik dacht: van degene die deze functie vervult, kan ik écht wat leren.” Robin stuurde Stefan een nieuwsgierig mailtje, een kopje koffie volgde en ruim een half jaar later schoof ze aan bij zijn bureau om in vier maanden tijd zoveel mogelijk kneepjes van het vak te leren. “Ik vond het superleuk”, vertelt Stefan. “Ik ben heel enthousiast over mijn functie, dus ik neem een ander daar graag in mee.” Het is overigens niet zijn hoofddoel trainees over te halen om ook ontwerpleider te worden: “Ik wil vooral dat iemand met behulp van de opgedane ervaring tijdens het traineeship zijn of haar eigen plek vindt. Ik ga na elke werkdag met een glimlach naar huis en dat gun ik iedereen.”
Een volwaardig teamlid
Hoe zo’n traineeship in z’n werk gaat? “Ik neem Robin letterlijk en figuurlijk mee in al het werk dat ik doe”, legt Stefan uit. “Ze is geen stagiaire, ze heeft immers een afgeronde opleiding en kennis van zaken. Ik zie haar dus als volwaardig teamlid.” Als aftrap ging het duo aan de slag met een bouw- en ontwikkeltender met een nadruk op duurzaamheid. “We hebben ons gestort op de MPG-berekening (MilieuPrestatie Gebouwen)”, vertelt Stefan, oftewel de som van de schaduwkosten van alle toegepaste materialen in een gebouw. Iets wat voor hem inhoudelijk ook relatief nieuw was en waar hij dus wel wat hulp bij kon gebruiken. “Het werd een gezamenlijke zoektocht. We hebben samen de uitgangspunten vastgesteld voor de berekening: welke knoppen zijn er en wat gebeurt er als we eraan draaien. Robin heeft mij hier ontzettend in versterkt.” Robin knikt instemmend mee: “Zij aan zij hebben we de megapuzzel gelegd. Op basis van het schetsontwerp hebben we onder meer uitgeplozen hoeveel materiaal er in het gebouw zat en hoeveel het zou schelen als we een andere bouwmethodiek zouden gebruiken. We hebben de code samen gekraakt.”
Dynamisch
Het was een leerzaam proces, Robin: “Ik heb naast het uitvoeren van MPG-berekeningen bijvoorbeeld geleerd dat de functie van een ontwerpleider om veel flexibiliteit vraagt. Je werkt veel met eigen ontwikkelingen en tenders waardoor je soms tijd investeert in iets wat uiteindelijk niet doorgaat. Dit kan in een tijdsbestek van een dag zijn, maar ook van een week en dan moet je je focus weer kunnen verschuiven naar iets nieuws.” Stefan voegt toe: “En wat de functie ook dynamisch maakt, is dat je als ontwerpleider moet kunnen schakelen tussen verschillende projecten in verschillende fases. We hebben namelijk niet de luxe om op elk project een andere collega in te zetten.” Precies de uitdaging die Robin leuk vindt: “Je moet op technisch vlak álles van de projecten weten omdat je anders niet kan toetsen en optimaliseren. Je moet dus all-in gaan en je tijd goed verdelen.”
Een goede ontwerpleider
Flexibiliteit, zorgvuldigheid, technische kennis en ervaring, openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, denken in verbeteringen in plaats van beperkingen; het is slechts een greep uit de eigenschappen waar een goede ontwerpleider volgens Stefan en Robin aan moet voldoen. “Ik denk dat het wel bij mij past”, stelt Robin zelfverzekerd vast. “Ik weet het wel zeker”, beaamt Stefan met een glimlach. Toch denkt Robin dat de baan nog niet op korte termijn voor haar in het verschiet ligt. “Daar heb ik echt meer werkervaring voor nodig. Maar wie weet zijn Stefan en ik over een paar jaar weer een dynamisch duo”, grapt ze.
Collega’s blijven ze hoe dan ook. Welke functie haar op het lijf staat geschreven weet ze nog niet, maar dat Dura Vermeer Bouw Midden West bij haar past is een feit. “De sfeer is heel familiair, ondanks de grootte van het bedrijf is niemand een nummer, er zijn veel sociale activiteiten die de onderlinge verbinding versterken en het is zó laagdrempelig dat ook ik op een willekeurig moment bij de directeur kan binnenwandelen voor advies. Trainees worden hier erkend als waardevol en ik voel me dan ook ontzettend welkom.”
Missie geslaagd
Het is precies dat laatste, wat de meeste indruk maakte op Robin tijdens haar traineeship bij Stefan. “Ik voelde me nooit te veel, integendeel ik voelde me heel gewenst! Stefan had vertrouwen in mij en mijn kunnen. Er was ruimte voor een gelijkwaardige dialoog, ik kon kritisch zijn op een veilige manier en zo heb ik mijn technische kennis en professionele communicatievaardigheden enorm kunnen ontwikkelen.” Stefan voegt toe: “En ik heb op mijn beurt ook dingen van Robin geleerd. Ik vind mijn werk zo ontzettend leuk, dat ik er soms erg in kan opgaan. Robin herinnerde mij eraan dat er natuurlijk meer is dan werk en dat ik goed voor mezelf moet zorgen.” Ook Robin deelt dat ze dankzij het traineeship op persoonlijk vlak is gegroeid: “Het was een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen. Het heeft mij krachtiger gemaakt in wat ik doe.” Stefan glundert bij het aanhoren van haar woorden. “Wat kan je nog meer willen? Mijn missie is geslaagd.”
WERKEN OF EEN TRAINEESHIP VOLGEN BIJ DURA VERMEER BOUW MIDDEN WEST
Ben jij na het verhaal van Stefan en Robin geïnteresseerd in de functie van ontwerpleider bouw óf het volgen van een traineeship? Zoek dan niet verder! Dura Vermeer Bouw Midden West zoekt een ontwerpleider bouw en is regelmatig op zoek naar nieuwe trainees. Check hier de vacature voor ontwerpleider of kijk eens op onze traineeshippagina. Nieuwsgierig naar traineeships of vacatures bij onze collega's op de andere locaties? Bekijk hier de vacatures.