"TudorPark over 100 jaar nog mooier"
“De realisatie van TudorPark is voor ons een geweldige kans om alle disciplines binnen onze organisatie samen te laten werken. De ultieme combinatie van ontwikkelen, bouwen en infrastructuur! Bij de start waren we betrokken als bouwer, Ymere zou het gebied ontwikkelen. Door veranderende wet- en regelgeving trok Ymere zich terug als commercieel ontwikkelaar en richtte zich daarna op de ontwikkeling van de sociale huurwoningen. Dura Vermeer werd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de koopwoningen en vrije sector huurwoningen en creëerde een wijk die nergens mee te vergelijken is. Heel mooi om te zien dat de door ons gekozen Tudorstijl zo populair is dat deze ook in andere nieuwbouwontwikkelingen wordt toegepast.”
Met aanstekelijk enthousiasme neemt Bas Sijmonsbergen, directeur projecten, als eerste het woord in het TudorPark magazine dat de voltooiing van TudorPark in beeld brengt. Bas: “Toen Dura Vermeer de ontwikkeling startte, vielen we met onze neus in de boter. Vlak daarvoor besloot Fred Kaaij, destijds de stedenbouwkundige van de gemeente Haarlemmermeer, dat deze gebiedsontwikkeling uniek moest worden. We gingen op zoek naar een mooie tegenhanger van de jaren dertig wijken. Dat is al zoveel gedaan en logisch, want de bouwstijl is aantrekkelijk. Maar er moesten toch ook andere stijlen zijn die minstens zo aantrekkelijk waren? Deze zoektocht voerde ons naar Engeland waar we met het hele team als een blok voor de Tudorarchitectuur vielen. We deden daar volop inspiratie op om te komen tot een toolbox vol typische Tudorelementen.”
Geen straat hetzelfde en toch een geheel
“Aan de hand van deze elementen werden drie architecten gevraagd een ontwerp te maken. Dittmar Architecten, Bedaux de Brouwer Architecten en heren 5 architecten. Bas licht toe: “Alle architecten waren goed, maar heren 5 kon het beste uit de voeten met de regels die waren opgesteld om zowel een gevarieerd als consistent beeld te creëren. Na de eerste paar deelgebieden was er zo’n enorme variatie aan woningtypen dat de rest van de wijk afgemaakt kon worden door te putten uit de ‘bibliotheek’. Dat was zeker geen copy-paste, maar een continu doordachte positionering van het beste huis op die plek. Het resultaat is dat geen straat hetzelfde is in TudorPark, maar dat je als bewoner en bezoeker wel voelt dat het één wijk is met een eenduidige sfeer en kwaliteit.”
Je moet je bewust zijn van de impact
“Bij een gebiedsontwikkeling ga je voor lange tijd een commitment aan met alle betrokken partijen én de plek. Je ontwikkelt een nieuw stuk stad en dat heeft grote impact. Dus dachten we in samenwerking met landschapsarchitect LOOS van VLIET goed na over wat het gebied en de mensen die er gaan wonen nodig hebben”, legt Bas uit. “Hoe lopen de wegen, waar komt er groen, gaan we voorzieningen maken in de wijk en hoe gaan we om met verlichting? TudorPark oogt heel prettig, omdat de woningen en het openbaar gebied op basis van één stijl zijn ontworpen. De sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en koopwoningen zijn zo geïntegreerd dat je geen verschillen ziet. Dit is één van de grote kwaliteiten van TudorPark. Gebiedsontwikkeling gaat veel verder dan een mooi huis bouwen, je regisseert de toekomst van bewoners en dat is heel mooi om te doen. Zeker als je dat kunt doen in zo’n fijn team als we bij TudorPark hebben. Niet alles ging over rozen. We kregen te maken met stijgende bouwprijzen en wijzigingen in techniek doordat we van het gas af moesten, maar ik heb dit niet als grote obstakels ervaren. Als je gebiedsontwikkelaar bent, moetje kunnen inspelen op de geest van de tijd.”
Over 100 jaar nog mooier
"Als ik een rondje maak door de wijk, ben ik altijd behoorlijk kritisch en kijk ik of we het bij een volgend plandeel weer net iets beter kunnen doen. De aanpassingen zijn voor de bewoners misschien geen zichtbare dingen, maar voor ons wel. We willen tenslotte een wijk neerzetten die over 100 jaar nog net zo mooi en aantrekkelijk is. Of mooier! Want dan heeft het vele groen kunnen groeien en wordt nog beter zichtbaar wat voor keuzes we gemaakt hebben ten aanzien van dichtheid in bebouwing. Die keuze is opvallend. 50% van het uitgeefbare gebied wordt maar bebouwd. Dat is een ingrijpend besluit geweest, want meer woningen zouden hogere inkomsten generen, maar ik ben zo blij dat we dat niet gedaan hebben. TudorPark heeft nu echt de kwaliteit van een Engels Tudordorp. Ik ben blij met het resultaat en ik geniet volop als ik TudorPark bezoek. Dat gebeurt vaak, want er is vanuit het buitenland en andere gemeenten/ontwikkelaars veel interesse voor TudorPark. Ik laat alles met plezier en trots zien!