Twee projecten genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020
De projecten Pontsteiger in Amsterdam en de tijdelijk beweegbare brug op de N246-N244 zijn genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020! De Pontsteiger is genomineerd in de categorie Woningbouw. De tijdelijk beweegbare brug is genomineerd voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2020. De winnaars worden op 13 oktober bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag.
De Nationale Duurzaamheidsprijs is een speciale, categorie-overstijgende prijs, bestemd voor het project dat volgens de vakjury het beste scoort op het gebied van duurzaamheid.
JURYRAPPORT PONTSTEIGER
Pontsteiger is een spectaculair en uniek woongebouw in de Amsterdamse Houthavens. Het gebouw vervult de poortfunctie tussen het centrum van de stad en het NDSM-terrein. Het ontwerp van Arons en Gelauff Architecten werd in 2007 gekozen als winnend ontwerp. Als gevolg van de crisis bleef het project bijna tien jaar op de plank liggen. Toch durfden Dura Vermeer en M.J. De Nijs het in 2014 aan om de ontwikkeling en realisatie van het woongebouw ter hand te nemen. Dankzij innovatieve aanpassingen van het constructieve ontwerp kon het gebouw, ondanks de crisis, toch gerealiseerd worden. Het pontsteigergebouw maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Houthavens, en is dan ook gelegen aan het IJ waar de pont vertrekt naar het NDSM-terrein en de Distelweg. In februari 2015 werd gestart met de realisatie van het 92 meter hoge gebouw, waarna het in 2018 werd opgeleverd. Daarmee is het gebouw het hoogste woongebouw van Amsterdam.
JURYRAPPORT TIJDELIJKE BRUG OP DE N246-N244
‘Voor de bouw van de nieuwe Amaliabrug en de sloop van de bestaande Beatrixbrug te Westknollendam is er gekozen om een tijdelijke beweegbare verkeersbrug in te zetten. Janson Bridging heeft met Dura Vermeer een oplossing gecreëerd die ervoor zorgt dat de doorstroming van zowel weg- als vaarwegverkeer ongehinderd doorstroom heeft. Het bijzondere aan deze oplossing is, dat er gekozen is voor een modulair, en volledig herbruikbaar systeem, wat hierdoor breed inzetbaar is voor volgende projecten. De tijdelijke beweegbare klapbrug is op enkele verbruiksmaterialen na volledig circulair. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare hydrauliekolie. In het ontwerp is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van standaard beschikbaar materiaal.’