Vorige
Nieuws

Uitvoeringscontract West Oranje Loper Amsterdam ondertekend

Op 18 juli 2024 heeft gemeente Amsterdam opdracht gegeven aan Piet Kramer 2.0 (PK2.0, bouwcombinatie Dura Vermeer en Mobilis) voor het volgende stukje Oranje Loper: het uitvoeringscontract West. Dit contract is een vervolg op het uitvoeringscontract ‘Herinrichting kruispunt Marnixstraat-Rozengracht en vernieuwing brug 117’ en is onderdeel van het project Oranje Loper Amsterdam.

Uitvoeringscontract West betreft de renovatiewerkzaamheden aan de bruggen 135 en 167 en het verbeteren van de De Clercqstraat en Admiraal de Ruijterweg. Het werk start in september 2024 en is naar verwachting volgend jaar zomer gereed.

Renovatie bruggen 135 en 167

Onderdeel van het contract is de renovatie van de bruggen 135 (Ritsaert ten Catebrug), op de De Clercqstraat over de Bilderdijkgracht, en brug 167 (Rijckerbrug), gelegen op de Rozengracht over de Singelgracht. De werkzaamheden omvatten onder meer:

  • Metselwerk en natuursteen herstellen
  • Verflagen op de metalen brugdelen vernieuwen
  • Beton van het brugdek herstellen
  • Smeedijzeren leuningen restaureren

 

Bij de uitvoering van de werkzaamheden werken we samen met de renovatiespecialisten van Nico de Bont en Mobilis (betontechniek). Betonreparaties voeren wij uit onder BRL 3201 waarmee hoogstaande kwaliteit is verzekerd.

Naast de bruggen ligt een tijdelijke, door PK2.0 aangelegde, hulpbrug waarin de kabels en leidingen liggen die uit de brug zijn gehaald. Zo blijven gas, stroom, water, telefonie en internet werken tijdens de renovatiewerkzaamheden. Zodra de renovatie gereed is, gaan de kabels en leidingen weer terug in de gerenoveerde brug en verdwijnt de naastgelegen hulpbrug. PK 2.0 verzorgt de hoofdcoördinatie tussen de verschillende contracten van Oranje Loper.

Herinrichting straten

De bouwcombinatie PK2.0 start de komende weken met het kruispunt nabij de Chasséstraat. We maken de De Clercqstraat en Admiraal de Ruijterweg overzichtelijker en veiliger met meer ruimte voor voetgangers, fietsers en de tram. Om de verkeersveiligheid van deze locatie te vergroten, richten we het kruispunt Admiraal de Ruijterweg/Jan Evertsenstraat opnieuw in. Daarnaast vervangt het project op verschillende plekken het verouderde tramspoor.

Vernieuwde opgave

Op 24 april jl. ging de gemeenteraad van Amsterdam akkoord met het nieuwe Uitvoerings- en Kredietbesluit voor de Oranje Loper. Het nieuwe besluit omvat de renovatie van zeven bruggen. De Jordaanbrug over de Lijnbaansgracht wordt geheel vernieuwd.

Verbeteringen in de straten van Centrum en West geven voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en groen meer ruimte. Een nieuwe inrichting van de kruispunten Marnixstraat/Rozengracht en Admiraal de Ruijterweg/Jan Evertsenstraat en de Westermarkt zorgt voor meer verkeersveiligheid. De aanpak van gevaarlijke kruispunten en/of wegvakken (blackspots) op de route en de vervanging van verouderd tramspoor op verschillende plekken maken ook deel uit van deze opgave voor West.

Voor de bouwcombinatie PK2.0 (Mobilis en Dura Vermeer) betekent dit een onderverdeling in drie beoogde deelcontracten en -gebieden:

  • Marnixstraat-Rozengracht en Brug 117 – contract in juni 2024 getekend
  • Straten en onderhoud bruggen in West – contract nu getekend
  • Straten en onderhoud bruggen in Centrum
Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!