Vorige
Nieuws

Uniform samenwerken met sparingsopgaves volgende grote stap in digitaal samenwerken

Opnieuw is grote vooruitgang geboekt in digitaal samenwerken in de bouw. Eind oktober maakten achttien branchebedrijven afspraken over uniform samenwerken aan sparingsopgaves; de Basis USO (Uniforme Sparingsopgaven). Dura Vermeer stond aan de wieg van dit initiatief.

Dura Vermeer heeft innovatie en samenwerking hoog in het vaandel. Als we binnen eigen gelederen kansen zien die kunnen leiden tot bruikbare ontwikkelingen voor de bouwbranche, zoeken we graag samenwerking met andere partijen uit de sector om ze uit te werken.

Ook bij de totstandkoming van de zogenaamde 'Basis USO' speelde Dura Vermeer een grote rol. Bij de realisatie van Ommelander Ziekenhuis in Scheemda ontdekten Tjerk Boorsma van Dura Vermeer en de installateur Kropman dat zij voor het verwerken van sparingen in een BIM-model verschillende procedures hanteerden, wat het bouwproces frustreerde.

Een aannemer heeft een BIM-model van de installateur nodig om te weten waar sparingen in de muren en plafonds moeten komen. ‘Als wij als aannemer alle stukken van de opdrachtgever binnen hebben, moeten we meteen aan de slag met inkopen en vervolgens bouwen,’ legt BIM-coördinator Boorsma uit. ‘Maar installateurs krijgen van hun adviseurs vaak stukken die niet direct werkbaar zijn en zij moeten dus opnieuw gaan tekenen. En wij moeten wachten.’

Onderzoek

Boorsma ging op onderzoek uit en al snel bleek dat ook andere bouwgerelateerde bedrijven tegen deze problemen aanliepen. ‘Toen we nog met 2D-tekeningen werkten, speelden deze problemen ook, maar dankzij de digitalisering en werken in BIM kunnen we er nu iets aan doen.’

Op initiatief van Dura Vermeer vormden Ballast Nedam, BAM, Kropman Installatietechniek, TBI, VolkerWessels, Linthorst Techniek, Itannex, Hurks, Engie, Kuijpers Installatie en ULC een werkgroep, die op zoek ging naar een uniforme sparingsprocedure in BIM.

Dit leidde tot de Basis USO, een nieuwe manier van samenwerken waarin de ruimtereservering vooraf wordt geschat aan de hand van het BIM-ontwerp. ‘De installateur doet een schatting waar de sparingen moeten komen. Die ruimte reserveren wij in ons BIM-model. Wij kunnen dan verder en als hij zijn tekeningen klaar heeft, maken we de sparingsopgaven definitief.’

Om ervoor te zorgen dat iedereen deze schatting op dezelfde manier doet zijn in de Basis USO afspraken gemaakt over het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie.

Klik hier om de infographic over de Basis USO te downloaden.

Eenvoudig

Dankzij de onafhankelijkheid van specifieke tools en software kan iedereen in de bouw aanhaken en meewerken aan efficiënter omgaan met de sparingsinformatie. De eenvoud en het beperkte aantal afspraken moet leiden tot een brede toepassing en draagvlak bij elke schakel in de keten, van opdrachtgever tot onderhoudsmonteur.

Naast de bedrijven uit de werkgroep en Dura Vermeer hebben ook BuildingSMART, Croonwolter&dros, Heijmans, HOMIJ Technische Installaties, JP van Eesteren, Trebbe, Van Wijnen en Installatiebedrijf Unica zich aan de afspraken geconfirmeerd.

De basis USO en bijbehorende tools worden in de toekomst door de betrokken partijen verder uitgewerkt.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.