Vorige
Nieuws

Van lappendeken naar levendige woonwijk - Havenstraatterrein Amsterdam

Dura Vermeer voert het project Havenstraatterrein uit in opdracht van de gemeente Amsterdam. Wij gaan aan de slag om het terrein voor te bereiden zodat er een gemengde Amsterdamse woonwijk kan worden gebouwd. Een groot onderdeel is het schoonmaken en saneren van de grond. Op het terrein komen zo’n 500 woningen en verschillende voorzieningen zoals een basisschool en mogelijkheden voor horeca en bedrijvigheid. Ook komt er een nieuwe tramloods voor de historische trams van de EMA (Electrische Museumtramlijn Amsterdam). 

Het terrein is nu nog een lappendeken van loodsen. Om straks te gaan bouwen moet eerst het terrein bouwrijp worden gemaakt: het slopen en verwijderen van loodsen en materialen. Hiervoor werken we samen met Lek Sloopwerken. In sommige panden zit asbest en er zitten verschillende verontreinigingen in de bodem en ondergrondse tanks die gesaneerd moeten worden. Daarnaast moeten werkzaamheden worden uitgevoerd aan essentiële voorzieningen zoals het riool, waterleidingen en stroomkabels. We zorgen ervoor dat alles netjes op zijn nieuwe plek komt en leggen een bouwweg aan, zodat er straks ongestoord op het terrein kan worden gebouwd. 

Met een strakke planning streven we ernaar om alle taken op eind februari 2026 af te ronden. Een mooi multidisciplinair project waarin we onze expertise laten zien op het gebied van milieuvraagstukken, infra en civiele techniek.  

Beoordeling EMVI 

Het Havenstraatterrein ligt in een druk binnenstedelijk gebied. Om de hoek zit een tramremise waar trams uit- en inrijden om hun rit te beginnen of te eindigen, de Britse school Van Amsterdam en het drukke Haarlemmermeercircuit. Op deze grote rotonde komen vijf wegen uit met veel verschillende verkeersdeelnemers: auto’s, trams, bussen, fietsers en voetgangers waarbij ook veel kinderen en scholieren over de rotonde fietsen en lopen. Het was dus belangrijk om in het plan duidelijk aan te geven hoe we het aantal vervoersbewegingen in het drukke gebied beperken. Onze aanpak om zoveel als mogelijk af en aan te voeren over het water aan de kant van de Schinkel en overtollig puin van de sloop op het terrein te laten voor hergebruik, beoordeelde Gemeente Amsterdam zeer positief. 20.000 ton puin voeren we via het water af naar een infraproject in de buurt en met een mobiele breker op het terrein vermalen we puin voor de woningbouw. Zo maken we werk met werk wat ook weer het aantal transportbewegingen vermindert.  

Ecologie

Voordat we een terrein herinrichten, voeren we eerst een natuuronderzoek uit. Daaruit kwam naar voren dat er vleermuizen op het terrein aanwezig zijn. Vleermuizen hebben een vaste vliegroute. Deze route is de basis geweest om de fasering op te stellen zodat de vleermuizen geen last hebben van de werkzaamheden op het terrein. We monitoren ook de broedvogels. Op locaties van broedende nesten wachten we tot de vogels zijn uitgebroed. Zodra de ecoloog het gebied vrijgeeft, beginnen we pas met de sloopwerkzaamheden op die locatie. 

In 2026 zijn we klaar met alle werkzaamheden en kan gemeente Amsterdam starten met de verdere ontwikkeling van het Havenstraatterrein.  

Lees meer van Dura Vermeer Infra Milieu Bekijk werkmaatschappij
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!