Van makelaar naar projectontwikkelaar en -directeur: Kelly trok de stoute schoenen aan
Als makelaar zocht Kelly Stricker een thuis voor mensen, maar als projectdirecteur en ontwikkelaar bij Dura Vermeer Bouw Midden West máákt ze een thuis voor mensen. “Ik ben trots dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan een gezonde en gelukkige plek waar mensen zich thuis voelen.”
Ze begon ooit als makelaar met veel affiniteit voor nieuwbouw, stroomde door naar verkoopmanagement bij een grote woningcorporatie en daar groeide de ambitie om projectontwikkelaar te worden. “Ondanks dat ik uit de afnemerskant kom, heb ik altijd interesse gehad in de voorkant van het traject. De producten waar ik mee werkte waren al klip en klaar, gechargeerd gezegd hoefde ik alleen nog maar de juiste match te vinden. Steeds meer voelde ik dat ik echt iets wilde gaan maken. Om echt plekken te creëren waar mensen gezond en gelukkig kunnen wonen, en zich bovenal thuis voelen.” En dat thuisgevoel omvat volgens Kelly meer dan alleen de stenen: “Het ligt ook aan de match met de omgeving en de inrichting van de buitenruimtes. We staan voor een maatschappelijke opgave die omvangrijker is dan ooit. Dit gaat verder dan alleen duurzame gebouwen. Ook gezond en gelukkig leven in een fijne leefomgeving is superbelangrijk. Het is het totaalplaatje waar ik over mee wilde denken.” Zo gezegd, zo gedaan. Kelly trok een paar jaar geleden de stoute schoenen aan en begon als projectontwikkelaar. Een schot in de roos: “Het mooiste aan mijn vak is dat ik mijn plannen tot leven zie komen, en trots kan zijn op wat ik heb gemaakt.”
Sinds drie jaar werkt ze als projectontwikkelaar voor ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West. Wat haar werk precies omvat? “Ik ben verantwoordelijk voor de vastgoedontwikkeling. Dat houdt in grote lijnen in dat ik een project bestaande uit een x-aantal woningen van A tot Z uitontwikkel. Ik onderzoek de locatie en de daarbij behorende mogelijke belemmeringen zoals bodemvervuiling en geluidshinder, breng de wensen en behoeften van de opdrachtgever in kaart, doe research naar de doelgroepen die er komen te wonen, zoek uit welke randvoorwaarden er zijn van stakeholders zoals een gemeente en ik vertaal ál die facetten naar een haalbaar plan.”
Enorme puzzel
Vervolgens gaat Kelly in gesprek met architecten om te kijken hoe er vorm kan worden gegeven aan het project binnen alle kaders uit haar vooronderzoek. Volgens Kelly een ‘enorme puzzel’: “Je bent zo anderhalf jaar bezig, en elke dag ligt er weer een nieuwe uitdaging. Als je denkt dat je alle kikkers in de kruiwagen hebt, springt er weer eentje uit.” Het is precies wat Kelly aanspreekt in haar werk: “Elke dag is anders. De variatie in werk en thema’s is heel groot. Er zijn vraagstukken op juridisch vlak en het gebied van duurzaamheid en innovatie, ik werk zowel intern als extern samen met veel verschillende mensen en het geeft elke keer weer een kick als we samen weer een stukje van de puzzel weten te leggen. Het is echt heel leuk.”
Typische ontwikkelaar
Kelly voegt wel toe dat haar rol niet iedereen past. Volgens haar moet een projectontwikkelaar stressbestendig en positief ingesteld zijn en snel kunnen schakelen. “Door veranderingen in de markt, regelgeving of de wensen van de opdrachtgever bestaat de kans dat je je plan een paar keer moet bijstellen. Daar moet je wel tegen kunnen.” Het is een jas die haar als gegoten zit. “Ik ben een typische ontwikkelaar”, lacht Kelly, “ik zie overal kansen in. Ik ben mij daar extra bewust van doordat mijn man bankier is. Hij denkt in risico’s, terwijl mijn standaard mindset is: het komt wel goed. En het komt ook altijd goed.”
Projectontwikkelaar én projectdirecteur
Kelly is niet alleen projectontwikkelaar, ze werkt momenteel ook als projectdirecteur op het project TudorPark, een gebiedsontwikkeling van circa 1350 woningen in Hoofddorp. “Als projectdirecteur ben ik grof gezegd verantwoordelijk voor het voldoen aan het programma en afspraken, de voortgang van het ontwikkelproces van de verschillende deelplannen, de planning van de gebiedsontwikkeling als geheel inclusief de openbare ruimte én het bewaken van de financiën.” Het project is volgens haar een perfect voorbeeld van waar haar ontwikkelhart sneller van gaat kloppen. “TudorPark is totaal anders dan de standaard Vinex-wijk. Wat deze ontwikkeling uitzonderlijk maakt is de karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl. Herkenbaar zijn de steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen. Repetitie is een no-go in de architectuur, elke woning is anders en uniek. Ook in het openbaar gebied wordt die unieke stijl doorgetrokken: een kronkelig lint van groen en water loopt als een ader door de wijk. We maken iets heel moois.”
Plezier centraal
Het zijn mede dit soort projecten die Kelly naar Dura Vermeer trokken. “Ik kreeg steeds meer interesse voor grootschalige ontwikkelingen in de Randstad. Bij Dura Vermeer kon ik dit vinden.” Ook gevoelsmatig was er direct een klik: “Dura Vermeer Bouw Midden West past bij mij. Het is een warm bedrijf. Iedereen is toegankelijk, van directie tot directe collega’s. Iedereen werkt met plezier samen en staat voor elkaar klaar. Je kan voelen dat mensen hier op hun gemak zijn en dat werkt heel prettig.”
Een verklaring voor de goede sfeer is volgens Kelly dat er veel aandacht is voor de unieke mens. “We krijgen alle ruimte onszelf te ontwikkelen, er is veel vrijheid en vertrouwen als het gaat over het vinden van een goede werk-privébalans en we delen allemaal dezelfde drijfveer om iets moois neer te zetten.” Want resultaatgericht zijn Kelly en haar collega’s zeker: “We werken allemaal keihard om de juiste resultaten te behalen. Als je je lekker voelt op je werk, en er aandacht is voor de mens, dan loopt de mens ook tien keer zo hard. Dat merk je echt.”