Vorige
Nieuws

Van voormalig fabrieksterrein naar levendige, groene en stedelijke woonwijk

Blauwhoed en Dudok Real Estate hebben Dura Vermeer Bouw Zuid West de realisatie van het plan ENTREE definitief gegund. ENTREE is de eerste deelfase van de binnenstedelijke gebiedsontwikkeling van het Glasfabriek-terrein. Samen realiseren de partijen aan de monding van de Schie 57 duurzame appartementen, 10 beneden- en bovenwoningen en 17 eengezinswoningen in diverse prijsklassen. Allen grenzend aan een groene gemeenschappelijke binnentuin. Met de realisatie van ENTREE, ontworpen door GROOSMAN-architecten, wordt de eerste stap gezet in de transformatie van een voormalig fabrieksterrein in een levendige, groene en stedelijke woonwijk. Op 12 juni is de planovername overeenkomst tijdens de Provada getekend.

 

“ENTREE biedt een antwoord op de vraag van de gemeente Schiedam om op een duurzame manier slimme groei mogelijk te maken in een stad met beperkte ruimte voor woningbouw. Met het diverse woningaanbod streven we naar gelijke kansen voor alle inwoners, ongeacht hun inkomensniveau", aldus David Snelleman, directeur bij Dura Vermeer.

“Met elkaar zetten we echt iets bijzonders neer. De industriële uitstraling wordt behouden. De groene gemeenschappelijke binnentuin zorgt voor ontmoeting en de horecagelegenheden zorgen voor verbinding met de stad. Allemaal ingrediënten voor een gelukkige en gezonde woonbuurt.” Aldus Pascal Schreur, directeur ontwikkeling bij Blauwhoed.

Hoogstedelijk woon- en werkmilieu

De komende jaren krijgt het terrein van de voormalige Glasfabriek in Schiedam, wat tegen de binnenstad van Schiedam en het Rotterdamse Merwe-Vierhavensgebied ligt, een nieuwe impuls. Verbindingen met de Schiedamse binnenstad, het water van de Schie, het Distillers District en de route naar het station krijgen hierbij ruim de aandacht.

 

De transformatie van het Glasfabriekterrein speelt een cruciale rol in de gebiedsontwikkeling Nieuw-Mathenesse. In dit stadsdeel, met nu vooral oude bedrijventerreinen, zal de historie van de jenever- en glasindustrie zichtbaar blijven. In het plan ligt de focus op een goede samenwerking en het creëren van een wijk die recht doet aan de industriële geschiedenis van het gebied en tegelijkertijd een uitnodigende ENTREE biedt tussen het centrum van Schiedam en het Glaspark.

Rijke historie

De Glasfabriek staat, met haar oprichting in 1899, op één van de oudste fabrieksterreinen van Schiedam en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Op het terrein werden miljarden glasverpakkingen geproduceerd voor voedings- en drankenproducenten. In 2017 stopte de productie van glas op deze plek. Een kans die ontwikkelaars Blauwhoed en Dudok Real Estate samen aangrepen om, mét behoud van historie, nieuw leven te geven aan deze bijzondere plek

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.