Varkens naar het toilet door innovatie Dura Vermeer
Op woensdag 28 november vond in Boekel de starthandeling plaats van nieuwe, innovatieve varkensstallen. Varkens doen in deze stallen hun behoefte op een potje en dat neemt vele voordelen met zich mee. De verwachting is dat de dieren zonder stress leven, waardoor zij een hogere weerstand hebben en minder medicijnen nodig hebben. Ook ontstaat er niet tot nauwelijks ammoniak, één van de grootste problemen in de hedendaagse landbouw. Dura Vermeer is deze week gestart met de bouw van de eerste proefstal van ongeveer duizend vierkante meter.
"Varkens zijn van nature hygiënische en intelligente dieren. Je kunt ze leren op een bepaalde plaats in de stal hun behoefte te doen", zegt Ivo Bekkers, de varkensboer die de dieren straks gaat verzorgen. Het consortium heeft hiervoor een speciale stalinrichting ontworpen en gezorgd voor het juiste klimaat. Zo worden er roterende voerbomen geplaatst die automatisch worden bijgevuld en nagenoeg de hele stal beregenen met voer.
LEGOLISERING
Het innovatieve aan deze stallen is dat ze op een "gelegoliseerde" wijze worden gebouwd. "Het ultieme doel is om een bouwpakket te ontwikkelen dat in twee weken met zo min mogelijk middelen kan worden opgezet. Net als een Ikea kast.", vertelt Niek Meijerink, projectleider Dura Vermeer. Dura Vermeer heeft als bouwpartner een coördinerende rol in de ontwerpfase en de realisatiefase. "Ruben Verbaan heeft bij de starthandeling middels animaties aan de aanwezigen laten zien hoe de stal in de praktijk wordt gebouwd", gaan Niek verder. "Eigenlijk is deze stal het begin van een ontwikkeling. Met BIG Developments hebben wij een intentieovereenkomst gesloten om nog zeker circa 60 stallen te gaan bouwen. Het concept gaan we iedere keer verbeteren zodat de kosten omlaag kunnen en de kwaliteit en natuurlijk ook de marge omhoog!".
Het ontwerp is in een BIM model opgezet om de raakvlakken tussen de verschillende onderdelen van de stal en de installaties inzichtelijk te maken en te beheersen.
HET FAMILIEVARKEN
Varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en stallenbouwers werken samen in het consortium Het FamilieVarken. Het consortium werkt dus aan een stal waarin varkens zonder stress kunnen leven. De provincie Noord-Brabant heeft een lening ter beschikking gesteld en met behulp van Agrifood Capital is een subsidie verkregen. "Bij Agrifood Capital gaat het om gezondheid en werk. Als deze proef lukt, kan dat wel eens een revolutie betekenen in de varkenshouderij", vertelt regiomanager René Peerenboom van Agrifood Capital.