Vorige
Nieuws

Voormalig Rabobank-kantoor Blaak 333 in Rotterdam verkocht

Verouderd kantoorpand krijgt nieuw bestemmingsplan voor wonen en ontmoeten

 

Dura Vermeer Bouw Zuid West zal het verouderde kantoorgebouw aan de Blaak 333 grotendeels slopen en herontwikkelen tot een nieuwe, 70-meter hoge woontoren. Egeria Real Estate Development (Egeria) heeft het voormalige kantoor verkocht en geleverd aan een institutionele belegger. Het woongebouw bestaat uit 319 appartementen, waarvan 30% valt in het betaalbare segment. De werkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan, waarbij de oplevering van het wooncomplex gepland staat in 2026.

Het complex ligt in het centrum van Rotterdam, aan de Blaak 333. Ruim tien jaar geleden diende het gebouw als kantoorpand voor Dura Vermeer Rotterdam. Nu krijgt het gebouw een nieuwe bestemming, waar wonen en ontmoeten voor de inwoners van Rotterdam centraal staat. De woontoren zal bij oplevering 319 appartementen, circa 1.805 m2 commercieel programma, een daktuin van 200 m2, een gemeenschappelijke fietsenberging voor ruim 1.000 fietsen en 18 autoparkeerplaatsen in de ondergrondse parkeergarage omvatten.

In de plint, aan de zijde van de Blaak, komt een stadslobby met horeca, een terras aan het water en gevarieerde collectieve voorzieningen. Een derde van het aantal woningen volgt de beginselen van het ‘actieplan middenhuur’ van de gemeente Rotterdam. Op de vierde verdieping komt een collectieve daktuin waar bewoners van de appartementen kunnen ontmoeten en ontspannen.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “We zien op dit moment dat de bouw het moeilijk heeft door de gestegen bouwkosten en rente. Tegelijkertijd groeit de stad en zijn er steeds meer woningen nodig. Daarom ben ik erg blij dat na jaren leegstand het voormalige Rabobank gebouw aan de Blaak herontwikkeld wordt naar duurzame en energiezuinige woningen.”

Duurzame transformatie
Het oorspronkelijke kantoorgebouw dateert uit 1962 en wordt tot aan de begane grond gesloopt en vervolgens energiezuinig en duurzaam opgebouwd. Het plan wordt aangesloten op stadsverwarming, waarbij het dak wordt voorzien van zonnepanelen. Ook de wanden worden extra goed geïsoleerd. Hierdoor zal het primair fossiel energieverbruik met meer dan ca. 10% worden teruggedrongen ten opzichte van het bouwbesluit (BENG 2). Belangrijke uitgangspunten in de realisatie zijn de toepassing van herbruikbare componenten zoals een demontabele gevel, rekening houdend met flexibiliteit voor de toekomst in het skelet van het complex en plaatsing van bijvoorbeeld nestkasten en veel groen ten behoeve van biodiversiteit. Daarnaast biedt de nieuwe parkeerkelder ruimte voor 18 deelauto’s om hiermee deelmobiliteit te stimuleren.

Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects i.s.m. Van Wilsum Van Loon Architectuur & Stedenbouw. Het project is ontwikkeld door New Cheese Development en Dura Vermeer Bouw Zuid West is geselecteerd voor de realisatie. Egeria is bij de verkoop commercieel begeleid door RESI, fiscaal door Loyens & Loeff en juridisch door Houthoff. 
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.