Vorige
Nieuws

Waarin klein vastgoed heel groot kan zijn

Tuurlijk. Grote projecten zijn enorm spannend. Wie wil er nou niet een gebouw als de KPN-toren, De Kunsthal of de Bibliotheek van de Erasmus Universiteit renoveren? Toch gaat mijn hart als architect stiekem ook harder kloppen bij mooie projecten die qua omvang misschien niet groot zijn, maar wel qua impact. De oude Confectiefabriek in de Rotterdamse volkswijk Middelland is zo’n voorbeeld.

Samen met Mei architects and planners werken we nu samen aan de transformatie van een oude textielfabriek. Het is zo’n kenmerkend pand dat een volksbuurt optilt boven andere stukken van de stad. We werken hard op in mei 2019 25 huurwoningen op te leveren.

Impact maken met een gebouw

Interessant is te zien hoe dit soort aansprekende architectuur een impact heeft op een wijk. Na de Tweede Wereldoorlog stonden in deze stad nog maar weinig panden overeind. De Confectiefabriek wordt dan ook omringd door woningen die in de jaren 80 en 90 zijn gerenoveerd. En duidelijk naar de smaak van die tijd. Met architect Robert Winkel spreek ik af op de hoek van de Aleidisstraat in Rotterdam. Hoe ziet hij dit pand in deze buurt?

Verankeren van de stad

Robert vertelt me dat hij vooral kijkt naar hoe dit pand verbindt: “Dit pand is echt verankerd in Rotterdam. Het stamt uit 1900-1920 en was van een Rotterdamse familie. De textielfabriek was een van vele in deze textielwijk en had een belangrijke functie in de buurt; de werknemers woonden eromheen. Deze wijk is eigenlijk niet veel veranderd. Ook nu wonen hier gezinnen, het is een hele gehechte stadsbuurt. Je ziet dat de tendens van begin 1900 weer terugkomt. Wonen en werken op één plek; het wordt steeds meer met elkaar verbonden. Als architect wil je daaraan bijdragen. Zo krijgen we weer een levendige, duurzame stad. Het was een leegstaand kantoor en het wordt een nieuwe werk-leefomgeving. Dat is een belangrijke impuls.”

Smoel geven aan een wijk

Deze buurt kent vooral sociale huur met 2- en 3-kamerappartementen. Dit pand is een echte parel. Ik vind het dan ook bijzonder dat we als Dura Vermeer kunnen bijdragen aan een nieuwe impuls in deze wijk. Het brengt een nieuw elan met zich mee. Natuurlijk, oude industriële panden zijn heel erg hip. Wie wil er nou niet in een oude fabriek wonen? Dat soort mogelijkheden zien en het lef hebben om ze te benutten, maakt dat je echt wat kunt toevoegen aan een stad. En vooral aan de directe leefomgeving. Uiteindelijk zal de wijk meer ‘smoel’ krijgen hierdoor. Of misschien beter: we geven deze wijk zijn gezicht weer terug.

“Je bent verantwoordelijk voor de erfenis van de stad”

Robert beaamt dat. “Een oude confectiefabriek transformeren tot woningen is echt iets van nu. Mensen vinden het geweldig om hoge plafonds te hebben (3,5 meter) met een waanzinnige Art Deco-trap. Het is een gebouw met een identiteit. De nieuwe huurders voelen zich ermee verbonden. Maar het pand is ook onze erfenis en band met het verleden van Rotterdam. Zoveel gebouwen zoals dit zijn er niet meer. Ze geven de stad zijn eigenheid; je gaat zorgvuldig om met de erfenis. En daarmee zie je ook dat andere panden uit diezelfde periode weer meer glans krijgen. Ze geven elkaar als het ware een hand. Dat maakt het ook een belangrijke verantwoordelijkheid; je moet hier zorgvuldig mee omgaan.”

De kroon op het werk

Op het pand zat oorspronkelijk een kroon. Tijdens eerdere verbouwing is die verdwenen. Je ziet en voelt: hier zit iets scheef. Ik vind het geweldig dat we zo’n onderdeel weer in alle glorie gaan herstellen. Je geeft een geamputeerd gebouw weer zijn oude stijl terug. We doen dat op basis van oude foto’s die er – gelukkig – nog zijn. Met die kroon gaat dit pand weer stralen. Ik vind het altijd heel bijzonder dat zo’n klein element zoveel impact kan hebben.

Business case rondkrijgen voor een kleiner transformatieproject

Wat ik zelf ook een prestatie vind, is dat we de business case hebben kunnen rondkrijgen. Daarvoor hebben we in bouwteamverband in korte tijd slimme oplossingen bedacht samen met de projectontwikkelaar. Het is een ontwikkelaar die geloof heeft in dit soort herontwikkelprojecten. Voor Open Development leveren we nu een uniek woongebouw op met een hoog comfortniveau van deze tijd. En toch heb je het gevoel dat je in een oud pand zit. Uniek, vind ik.

En ja, ook ik ben enorm enthousiast over dit pand. Benieuwd wat we gaan opleveren? Ik nodig je graag uit: rond mei 2019 verwachten we de Confectiefabriek klaar te hebben. Trouwens, mocht je denken, ‘goed verhaal zeg! Daar wil ik ook best graag huren’: moet ik je teleurstellen. Alle woningen waren binnen een week weg…          

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.