Vorige
Nieuws

Werken als een chirurg in de bouwsector

Huib van der Laan, projectmanager voorbereiding bij Dura Vermeer Onderhoud & Renovatie, heeft naast alle bouwprojecten ook zijn specialisatie in zorgvastgoed en onderwijshuisvesting. Voordat Van der Laan bij Dura Vermeer kwam werken, was hij interim projectmanager voor zorgorganisaties en schoolbesturen. Hij had de rol van opdrachtgever in vastgoedprojecten en heeft met zijn komst bij Dura Vermeer inmiddels een andere rol gekregen, maar zit nog wél aan dezelfde tafel.

Van der Laan: “Door de jaren heen heb ik veel kennis en ervaring opgedaan, ik vind vastgoed in de zorg en het onderwijs allebei vooral heel leuk, omdat het sociaal is. Het is zó sociaal dat deze mensen een ketensamenwerkingspartner nodig hebben. En die ketensamenwerkingspartner, dat zijn wij.” Voor de zorgvastgoed heeft Van der Laan een speciaal versnellingstraject ontwikkeld om beter en sneller te kunnen voldoen aan de grote vraag op het gebied van ouderenhuisvesting en zware verpleegzorg.

Van ouderenzorg naar verpleegzorg

Met de enorm toenemende vergrijzing in Nederland wordt er van ouderen verwacht dat zij langer thuis blijven wonen. Bepaalde zorg voor ouderen wordt niet meer vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), met als gevolg dat zij thuis blijven wonen en daar de nodige zorg krijgen. Pas als het echt niet anders kan, gaan mensen naar een verpleeghuis. Van der Laan: “Met het herzien van deze budgetten is het gevolg dat gebouwen van ouderenzorg niet meer voldoen, deze vorm van zorg vervalt. Er wordt zwaardere verpleegzorg gevraagd voor mensen die echt niet meer thuis kunnen wonen, meestal kom je hier pas terecht ongeveer 6 tot 9 maanden voor het eind van je leven als je verpleging nodig hebt. Er is er een groot tekort aan dit soort verpleeghuizen. Zo zie je bijvoorbeeld dat in veel van dit soort gebouwen de badkamers al te klein zijn om een tillift te gebruiken.”

Een noodzakelijk hulpmiddel in deze vorm van verpleegzorg. Ook aan aangepaste woningen voor ouderen is een tekort. De mensen die langer thuis wonen, moeten zorg inkopen vanuit hun Persoongebonden Budget (PGB) of Volledig Pakket Thuis (VPT), maar hebben vaak niet de aanpassingen in hun woning die nodig zijn om de juiste zorg en ondersteuning te krijgen. Van der Laan: “Er zijn zowel intramuraal als extramuraal tekorten. Gisteren stond nog in de Volkskrant dat er in 2030 in elke straat twee tot drie dementerende ouderen zullen wonen. Dat vraagt om vernieuwende inzichten en inclusieve woonconcepten waar je ouderen, studenten, gezinnen en zware verpleegzorg in een sociale cohesie bij elkaar wonen. Daar denken wij ook in mee.”

Dura Vermeer en zorgvastgoed

Om beter en ook sneller te kunnen voldoen aan de behoeftes in de markt, is er een andere manier van werken ontwikkeld waarbij Dura Vermeer vanaf het prille begin onderdeel is van een team met onder andere de projectleider van de opdrachtgever, een kostendeskundige en de ontwerper. “Je gaat programmeren (doelgroepen bepalen), ontwerpen en begroten tegelijk in één fase. Dat is heel intensief, maar daarmee kunnen we een ontwerptraject in zeven maanden doen.” Sommige partijen hebben daar anderhalf tot twee jaar voor staan. Van der Laan: “Je vraagt wel van iedereen om er heel flexibel in te staan, niet alleen het voorbereidingsteam stelt zich heel flexibel op, maar ook het uitvoeringsteam. Onze teams hebben die mentaliteit, denken met de opdrachtgever mee en als ze een oplossing hebben gevonden, zoeken ze naar de meest voordelige manier om binnen het budget te blijven. Deze werkwijze is trouwens niet nieuw, het zijn zogenaamde ‘pressure cooker sessies’.

Het werd twintig jaar geleden ook al in ziekenhuizen gedaan. Chirurgen die heel weinig tijd hebben moet je als je ze bij elkaar hebt zoveel mogelijk informatie in een hele korte tijd uit halen. Daar is deze manier van werken ontstaan. Je brengt dus alles op een gegeven moment tot een kookpunt en haalt dan zoveel mogelijk informatie naar boven. Wij zijn inmiddels zelfs in staat om alles meteen op 100 graden te zetten en meteen te starten. Deze manier van werken is niet geschikt voor ieder project, dus we passen het toe waar het mogelijk is. Het is een hele dynamische manier van werken en niet ieder project is daar even geschikt voor. We hebben ook een aangepaste versie ontwikkeld waarin we sprintsessies afbakenen op deelaspecten. Die sessies zijn op een gegeven moment klaar en daarna ga je pas ontwerpen.”

Tijd om te schakelen

Van der Laan: “Het is tijd om de handen ineen te slaan, de urgentie is hoog. Met alle betrokkenen in zorgvastgoed moeten we samen stappen gaan nemen en snel gaan schakelen.”

Wilt u hier eens verder over praten met Huib van der Laan? Neem dan contact op via de mail of telefonisch via: 0643843605.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.