Vorige
Nieuws

Werkzaamheden Oostertoegang Amsterdam gestart

Oostertoegang Amsterdam - plof spoorbrug 1 (4)

Dura Vermeer is gestart met de werkzaamheden voor het project Oostertoegang in Amsterdam. Het project – dat in 2022 door ProRail is gegund aan Dura Vermeer – omvat het vervangen van vier stalen spoorbruggen en één betonnen spoorbrug aan de oostzijde van Amsterdam Centraal Station. Ieder jaar wordt één spoorbrug vervangen; in juli 2024 is gestart met de betonnen spoorbrug.

Er is gestart met het buitendienst stellen van het spoor en het leeghalen van de spoorbak, zodat nu (tussen 26 juli en 12 augustus) de sloop van de eerste spoorbrug kan plaatsvinden. Tijdens deze periode wordt de Oostertoegang afgesloten voor alle verkeer.

Oostertoegang - spoorbak leeghalen

Het leeghalen van de spoorbak was nodig voor de buitendienststelling tussen 26 juli en 12 augustus

Het noordelijke deel van de spoorbrug wordt op 29 juli geploft

In deze tweeënhalve week wordt er gesloopt volgens de “NX bursT-methode”. Hierbij worden eerst gaten geboord in de spoorbak en in die gaten worden NX bursT-cartridges geplaatst. Deze worden goed afgedekt, waarna het “ploffen” kan plaatsvinden. Op de werkpontons onder de brug staan containers waarin het beton wordt opgevangen.

Het noordelijke deel van de spoorbrug wordt op 29 juli geploft. Daarna wordt door middel van knijpmachines de brug verder gesloopt. Als dat is afgerond, start de plof van het zuidelijke deel en het verder slopen van het overgebleven brugdek.

Wil je dit meemaken? Kijk dan mee met de werkzaamheden:

LIVESTREAM 1 - richting centraal station

LIVESTREAM 2 - VANAF CENTRAAL STATION

1
5

Nieuwe spoorbrug

Naar verwachting wordt in december de nieuwe spoorbrug geplaatst. Hollandia is inmiddels al enige tijd bezig met de bouw hiervan.

1
4

Over de Oostertoegang Amsterdam

Het vervangen van de vijf spoorbruggen over de Oostertoegang is onderdeel van het project PHS Amsterdam Centraal. De spoorinfrastructuur op en rond station Amsterdam Centraal gaat de komende tien jaar op de schop, zodat er vanaf 2030 meer treinen van en naar het station kunnen rijden. De verbouwing van het station en aanpassing van de infrastructuur is nodig om meer treinen te kunnen laten rijden en de reizigersgroei op te kunnen vangen.

 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.