Vorige
Nieuws

Wijdeblik: de meest duurzame wijk in Gouda

In woongebied Westergouwe aan de westkant van Gouda ligt Wijdeblik. Een nieuwe wijk bestaande uit 40 eengezinswoningen, 12 twee-onder-een-kapwoningen en 1 vrijstaande woning. Allemaal gasloos én energieneutraal. “Zelfs voor het huishoudelijk stroomverbruik, zoals stofzuigen, wassen en het koffiezetapparaat, wordt energie opgewekt via de zonnepanelen,” zegt Joyce van Triet, die aan de wieg van het project stond.

Na de realisatie van de wijk Goudrand in Westergouwe was het voor Joyce meer dan logisch om ook met de ontwikkeling van het vervolgtraject Wijdeblik aan de slag te gaan. Als ontwikkelaar is Joyce verantwoordelijk voor de verkoop van nieuwbouwprojecten en alles wat daarbij komt kijken. “Ik werk samen met de gemeente Gouda en het projectbureau Westergouwe die verantwoordelijk is in de wijk. Daarnaast is Wijdeblik innovatief; het gaat nét een stapje verder dan gewoon verduurzamen. Alle woningen zijn Nul-op-de-Meter en zelfs voor het huishoudelijk stroomverbruik, zoals stofzuigen, wassen en het koffiezetapparaat, wordt energie opgewekt via de zonnepanelen. Verder zijn de huizen niet aangesloten op het gasnet. Bij ‘normaal’ verbruik ontvangt de bewoner geen energienota meer. En dat is uniek in Gouda,” aldus Joyce.

Oorspronkelijke plannen bijschaven om huizen klaar te maken voor de toekomst

Wijdeblik is één van de eerste wijken in Nederland die op zo’n duurzame manier is ingericht. Maar het oorspronkelijke plan zag er toch anders uit. Joyce: “Op de tekentafel was er nog geen sprake van energiezuinige en gasloze woningen met triple glas en een warmtepomp. Echter zagen we in dat dit wél de toekomst is en dus wilden we onze plannen bijschaven. Achteraf maar goed ook, want vanaf 1 januari 2020 moeten nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn.”

Dak vol zonnepanelen

“We hebben ons plan voorgelegd aan de gemeente met als grote voorbeeld RijswijkBuiten. Maar een dak volgooien met zonnepanelen doet toch iets met de uitstraling; het heeft niet dezelfde charme als een populair jaren ’30 dak. Joyce: “Uiteindelijk zijn we tot een aangepast plan inclusief ontwerp gekomen waar alle partijen zich in konden vinden. De verspringingen in de daken hebben we vanwege het doorleggen van de zonnepanelen op het dakvlak niet kunnen realiseren. Als alternatief zijn de gevels verschillend van elkaar in diepte en kleur om een speels effect te creëren. Gelukkig is het stroopwafeldetail in de voorgevel van de woningen behouden. Zo’n element is typisch Gouds, je ziet dit ook terug in de bouwstijl van de oude boerderijtjes in de buurt.”

Dak vol zonnepanelen

Verschillende gevels in diepte en kleur om toch een speels effect te creëren

Toekomstproof huis

In 2020 worden de woningen opgeleverd. Joyce: “Het mooie is dat je straks in een toekomstproof huis woont, in een wijk die zelfvoorzienend is. Daarnaast zit je midden in de vrije natuur, met wijde uitzichten over groen en water en de stad op steenworpafstand. Ik kan niet wachten tot de huizen worden opgeleverd.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.