Vorige
Nieuws

Zelfsluitende waterkering Steyl na testen klaar voor hoogwaterseizoen

23 september zijn de kleppen van de zelfsluitende waterkering die op Steyl wordt gerealiseerd in aanwezigheid van omwonenden en betrokken organisaties in de ‘kerende stand’ geplaatst. Bijna een jaar na de officiële starthandeling, betekent dit dat de kering klaar is voor het hoogwaterseizoen dat officieel 15 oktober begint.

De zelfsluitende waterkering bestaat uit gekoppelde, scharnierende kleppen die gemonteerd zijn aan een betonnen bak. Bij hoogwater loopt die bak vol water en die kracht stuwt de kleppen omhoog tot een kering. Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – dan tegen hoogwater. Bij reguliere waterstanden liggen die kleppen plat en zijn ze onderdeel van een verblijfsgebied aan de Maas.

Met een druk op de knop werden de kleppen in de hoogwaterstand gezet

Oplevering begin 2025

De komende periode wordt er gestart met afrondende, binnendijkse infrastructurele werkzaamheden. Denk dan aan straatwerkzaamheden en kabels en leidingen voor straatverlichting en hemelwaterafvoer. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden begin 2025 afgerond.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De realisatie van de zelfsluitende waterkering in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2.000 kilometer aan dijken in heel Nederland. Ongeveer 175 km hiervan ligt in Limburg. Waterschap Limburg werkt iedere dag aan sterke dijken om bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater. Dat vraagt om slim samenspel met partners en betrokkenen. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap.

Dijkzone Alliantie (Ploegam, Dura Vermeer en Hollandia Infra) bouwt in opdracht van Waterschap Limburg aan deze unieke zelfsluitende Vlotterkering®. Deze innovatie beschermt het prachtige kloosterdorp Steyl en het omliggende gebied tegen hoogwater. Daarnaast ontstaat er een schitterend nieuw verblijfsgebied voor het dorp: een prachtig 'balkon aan de Maas'.

Met de zelfsluitende waterkering ontstaat er ook een schitterend nieuw verblijfsgebied voor het dorp: een prachtig 'balkon aan de Maas'.

Omwonenden nemen een kijkje bij de kleppen in de hoogste stand

Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Somia Marchouch

Vakgroepmanager Omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
Somia Marchouch