ZGT Almelo nu voorzien van unieke High-tech operatiekamer
Dura Vermeer heeft een landelijke primeur te pakken: de bouw van een unieke hybride operatiekamer in ziekenhuis ZGT Almelo. Het is het eerste ziekenhuis in Nederland met een Artis Pheno van Siemens Healthineers. Deze hypermoderne robotarm kan 360 graden om de patiënt roteren en 3D röntgenfoto’s maken. Een slimme techniek, die om slimme bouwkundige oplossingen vraagt. Door te werken via het BIM-model optimaliseerde Dura Vermeer de samenwerking en afstemming binnen het hele bouwproces.
Het bouwproject van de hybride OK met de Artis Pheno vormt een technisch én logistiek hoogstandje. Doordat de OK zich in het hart van het gebouw bevindt en de robot door de hefboomconstructie ruim 1900 kilogram weegt, waren innovatieve oplossingen nodig. Ook golden voor de bouw strenge opleveringseisen, zoals een hoge hygiëneklasse, het regelen van stralingsveiligheid en eisen rondom medische gassen en brandveiligheid.
‘Door het gewicht van de robot hebben we een verdieping lager een staalconstructie aangebracht. Dat betekent dat je werkzaamheden verricht op verschillende afdelingen, die bovendien in gebruik zijn. Zo moesten we dwars door de kraamafdeling. Dat vergt zorgvuldige afstemming met de gebruikers. Door onze ervaring met complexe verbouwingen konden we onze expertise hierin mooi inbrengen’, zegt Bob Klein Breteler, organisatiedeskundige bij Dura Vermeer.
Bouwen met BIM
BIM is een belangrijk onderdeel geweest van het succes van het project. Binnen deze werkmethodiek werk je integraal samen via een 3D Bouw Informatie Model (BIM). Doordat Dura Vermeer met alle partijen vroeg aan de tekentafel heeft gezeten, is het ontwerp van de hybride OK binnen 4 maanden gerealiseerd. Door de duidelijke planning, konden de bestaande operatiekamers zo langer in gebruik blijven. Klein Breteler: ‘Van de bekabeling tot de kasten in de wanden: de hele OK is vooraf volledig uitgewerkt. Mede omdat de ruimte luchtdicht moet zijn, dien je vroegtijdig over de specificaties van alle componenten te beschikken. Dit gaat vervolgens naar de BIM-coördinator die de gegevens verwerkt in het coördinatiemodel. De clashes die dit opleverde, losten we direct op in gezamenlijke brainstormsessies met alle partners.’
Het BIM-model maakt zo onderlinge communicatie tussen disciplines mogelijk, maar ook met de gebruikers. Zo is het OK personeel een inkijk in het ontwerp gegeven en om feedback gevraagd. Hierdoor kon de uiteindelijke realisatieplanning sneller worden doorlopen. Klein Breteler: ‘Het voordeel van een 3D-ontwerp is dat je knelpunten vroegtijdig inzichtelijk maakt en daardoor direct kan zoeken naar passende oplossingen. Bij een OK heb je te maken met minimale toleranties tussen bouwkundige en medische apparatuur, die je gelijk goed moet ontwerpen. Je kunt een apparaat immers achteraf niet kleiner maken. Doe je dit direct goed in 3D, dan voorkom je verrassingen tijdens de uitvoering.’
Continuïteit en vertrouwen op de werkvloer
Rik Nieuweweme is als projectleider bij ziekenhuis ZGT Almelo bij het hele project betrokken geweest. Omdat de renovatie plaatsvond op een draaiend operatiecomplex is er niet geselecteerd op kostprijs, maar op kwaliteit, kundigheid en partnership. ‘Samenwerken op 180m² met soms wel 30 man kan dan alleen met groot onderling vertrouwen. Daarbij vraagt renoveren in een ziekenhuis om bouwers die weten hoe ze zich moeten gedragen. Continuïteit is hier essentieel en patiëntveiligheid en bedrijfszekerheid cruciaal’, zegt Nieuweweme.
De laatste renovatie van het OK-complex, bestaande uit tien operatiekamers, is tien jaar geleden uitgevoerd door Dura Vermeer. ‘Deze samenwerking is zo goed verlopen dat we wederom met ze in zee wilden’, aldus Nieuweweme.
Voorspelbaar proces met minimale overlast
Het project kent een hoop partners. In totaal waren 12 leveranciers met dezelfde ruimte aan het werk. ‘We plaatsen een ingewikkeld apparaat, bijna een Zwitsers horloge, in een kamer van 60m² die we zo snel mogelijk operationeel willen. BIM is daar een perfect hulpmiddel in geweest’, zegt Nieuweweme.
Op 23 maart 2018 is de nieuwe high-tech operatiekamer opgeleverd met een uniek korte bouwtijd: in 7 maanden is de hele hybride OK en een nieuwe angiokamer inclusief bijbehorende bedienruimten gerealiseerd. ‘En wel met minimale overlast, rust in de voorbereiding en tijdens de uitvoering en zonder faalkosten’, zegt Nieuweweme.