Biologische saneringstechniek in 's Gravenmoer
Restverontreiniging Saneren met Nature-based Technieken
Dat Dura Vermeer van uitdagingen houdt weten we. Een voorbeeld hiervan is het project RESANAT (REstverontreiniging SAneren met NAture-based Technieken). Middels onder andere het project RESANAT stimuleert de Nederlandse en Vlaamse overheid het eindig maken van eeuwigdurende nazorgmaatregelen, in dit geval onder projectmanagement van Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM).
Bodemsanering met nazorg
Op de locatie van het voormalige houtbewerkingsbedrijf ‘s Gravenmoer - ook wel CEBECO-terrein genoemd - voert Dura Vermeer Infra Milieu sinds begin 2010 een bodemsanering met nazorg uit. Na de sanering is de locatie herontwikkeld door Dura Vermeer Bouw en Vastgoed. De waterzuivering in het parkgebied zuivert momenteel het diepe grondwater als eeuwigdurende nazorgmaatregel.
Duurzame onderzoeksopzet
In het RESANAT-project wordt middels een innovatieve en duurzame onderzoeksopzet kennis opgedaan over de praktische toepassingsmogelijkheden van plaatsgebonden biostimulatie. Biostimulatie is het versnellen van biologische afbraak van bodemverontreiniging door toediening van micro-organismen aan de bodem. Door de methode verder te ontwikkelen, kan deze worden ingezet om de nazorg van verontreinigingen op een milieutechnisch verantwoorde wijze te beëindigen.
RESANAT wordt ondersteund door Interreg Vlaanderen-Nederland waarbij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bijdraagt bij de co-financiering. De Omgevingsdienst Midden en West-Brabant heeft ingestemd met de pilot RESANAT. Vanuit Gemeente Dongen is de Milieuadviseur Bodem, Geluid en Lucht en de Beleidsadviseur ruimtelijk beleid betrokken.
Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met onze Nederlandse en Belgische projectpartners. Dura Vermeer Infra Milieu BV verzorgt de projectcoördinatie, voert grondboringen uit en plaatst peilbuizen. Ook ontwerpt en plaatst zij een kleinere, biologische en duurzame waterzuivering.