Zorgen voor beweging.
In de Schiedamse wijk Kethel heeft Dura Vermeer de unieke en populaire woonwijk Schiedamse Meesters ontwikkeld. De nieuwe wijk wordt gebouwd op het voormalige Sportpark Kethel. Het project omvat 93 luxe woningen in verschillende typologieën in jaren ’30-stijl inclusief de aanleg van het gehele openbare gebied. In de wijk worden half-vrijstaande woningen afgewisseld met korte rijtjes eengezinswoningen.
'Schiedam in beweging'
De Schiedamse wijk Kethel
Een groot deel van de nieuwe bewoners zijn Schiedammers en deze wijk geeft hen de mogelijkheid om in Schiedam door te groeien naar een groenere omgeving. Bijzonder is dat de toekomstige bewoners al in een vroeg stadium zijn betrokken bij de plannen. Ze hebben meegedacht over onder meer de indeling en uitstraling van de woningen. Door middel van een Denktank Evenement en digitale enquêtes is input gevraagd voor de woningtypes, architectuurstijl en het stedenbouwkundige plan.
SCHIEDAM IN BEWEGING
De nieuwe wijk Schiedamse Meesters is onderdeel van het programma ‘Schiedam in Beweging’. In dit programma werkt de stad kansen uit, die zijn ontstaan voor de aanleg van de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam. Ter hoogte van Schiedam verdwijnt de weg in een tunnel en op het tunneldak is een park ontwikkeld die is ingericht als multifunctioneel sportpark. Vele sportcomplexen hebben daar hun nieuwe intrek genomen en daarmee kwamen er in de stad een ruimtelijke verschuiving die gelegenheid biedt voor ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, sport en recreatie. En daar is Schiedamse Meesters het resultaat van.
SAMENWERKING DURA VERMEER
Met een bouwsom van 15 miljoen euro heeft Dura Vermeer Bouw Zuid West deze nieuwe woonwijk ontwikkelt voor eigen rekening en risico. Het bijzondere aan dit project is de unieke samenwerking binnen Dura Vermeer Bouw Zuid West en Infra. Dura Vermeer Infra Regio Zuid West is in een zeer vroeg stadium benaderd om mee te denken over een oplossing om de bouwtijd in een gebied met zeer slappe ondergrond aanzienlijk te verkorten en de risico’s op restzettingen te beperken.
Na intensief overleg tussen de gemeente Schiedam, de ontwikkelaar Dura Vermeer Bouw Zuid West en de nutspartijen is er gekozen voor het openbare gebied geen voorbelasting aan te brengen maar direct op EPS aan te leggen, waarbij het vuilwaterrioolsysteem is opgebouwd uit minigemalen met een persriool. Om garanties richting de gemeente Schiedam te geven over de betrouwbaarheid van deze oplossing, heeft Dura Vermeer Infra Regio Zuid West een onderhoudstermijn van vijftien jaar op zich genomen.
De eerste bewoners hebben eind 2018 hun intrek genomen in de nieuwe wijk. David Snelleman (directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Zuid West) en wethouder Minhas overhandigden aan de eerste bewoners van de 41 woningen van fase één symbolisch de sleutel.