Vorige
Nieuws

Transitie Paleis van Justitie gaat tweede fase in

De eerste fase van de ingrijpende renovatie van het Paleis van Justitie in Den Bosch zit erop. Het consortium Dura Vermeer en Croonwolter&dros pakten het gebouw de afgelopen maanden grondig aan, naar ontwerp van Fokkema & Partners. De werkomgeving van de rechtbank Oost-Brabant, het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch en het Openbaar Ministerie is veel duurzamer gemaakt en voldoet weer volledig aan de eisen van de huidige en toekomstige tijd. Binnenkort begint de tweede renovatiefase en ook in deze fase moet de rechtspraak zoveel mogelijk door blijven gaan.

Onder het motto ‘duurzaam tot recht komen’ is dit omvangrijke renovatieproject in april 2021 gestart. De donkere lange gangen en kleine kantoortjes in het Paleis van Justitie hebben plaatsgemaakt voor een open en transparante routes en ruimtes, passend bij het karakter van de hedendaagse rechtspraak. Op comfortabele en eigentijdse werkplekken werken de medewerkers weer rustig en geconcentreerd aan hun zaken, terwijl zij tussen de bedrijven door terecht kunnen in de vernieuwde vergaderkamers en ontmoetingsruimtes.

Pantry

Een van de pantry's van het Paleis van Justitie

Modern en comfortabel

Ingericht met duurzame meubels

Licht en ruimte

Over de uitwerking van het ontwerp van de bouwcombinatie en Fokkema & Partners Architecten hebben het Rijksvastgoedbedrijf en de Paleisgebruikers volop meegedacht. Het resultaat? Meer licht, meer ruimte en meer flexibiliteit; zo zijn de werkplekken eenvoudig groter of kleiner te maken. Dankzij de herindeling van het gebouw is er in de toekomst bovendien plaats voor aanverwante justitieorganisaties, zoals de Immigratie & Naturalisatiedienst Dienst, de Raad voor de Kinderbescherming en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Comfortabel en duurzaam

Comfortabel, rustig en veilig werken in een duurzame omgeving staat voorop in dit renovatieproject. Daarom is de kwaliteit van het binnenklimaat sterk verbeterd, zijn de technische installaties grondig vernieuwd, is de geluidsisolatie geoptimaliseerd en is de brandveiligheid op punten aangepast. De toegepaste materialen zoals hout en wolvilt versterken de natuurlijke uitstraling van het interieur en vergroten het comfort in het hele gebouw. Het Paleis wordt verwarmd en gekoeld met een duurzame warmtepomp, waarmee een goede stap is gezet richting een volledig gasloos gebouw in de toekomst.

 

 

Vergaderzaal Paleis van Justitie

Een van de gemoderniseerde vergaderzalen met de iconische bogen

Akoestische panelen en betonlook

Hergebruikt materiaal voor akoestische panelen en framewerk in betonlook

Constructief samenwerken

Deze groots opgezette renovatie wordt in fases uitgevoerd en vraagt om een constructieve samenwerking met alle betrokken partijen. Niet alleen binnen het bouwconsortium, maar ook met het Rijksvastgoedbedrijf, de Paleisgebruikers, de bezoekers én de omgeving van het Paleis van Justitie. Tijdens de renovatie blijft het gebouw namelijk in gebruik en dat kan alleen dankzij goede afstemming en heldere communicatie met alle partijen. Daar zetten zij samen maximaal op in tot en met de derde en laatste renovatiefase, die halverwege 2022 ingaat.

 

Fotografie: Lucas van der Wee

MEER OVER HET PALEIS VAN JUSTITIE

Werkruimtes

Combinaties van diverse typen werkruimtes

Wandelgangen

Open en licht

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.