Zelf cruesli maken
Krokante muesli, of cruesli, is er in alle soorten en maten. Vrijwel alle cruesli's die te koop zijn in supermarkten bevatten veel geraffineerde suikers, kunstmatige toevoegingen en ongezonde vetten. Zelfs cruesli's die claimen gezond te zijn, bevatten veel van deze ongezonde ingrediënten. Dat kan anders! Zelf cruesli maken is niet moeilijk. Het bereiden van deze cruesli kost ongeveer 15 minuten en je kan in één keer een voorraad cruesli maken voor een hele week.
Benodigdheden
1 keukenmachine of blender
1 grote kom
1 bakplaat bekleed met bakpapier
1 cups-set of theekopje (1 theekopje staat gelijk aan 1 cup)
Smaakmakende ingrediënten
2 theelepels kaneel
1 theelepel vanillepoeder (of vanille essence)
Ingrediënten
-
130 gr havermout
-
130 gr boekweit (verkrijgbaar in biologische winkels zoals EkoPlaza)
-
50 gr amandelen
-
60 gr ahornsiroop (andere optie: honing)
Optionele ingrediënten
Deze ingrediënten kan je zelf naar smaak toevoegen. Voorbeelden: gedroogd fruit, zaden (chiazaad, lijnzaad), noten, cacao nibs etc. Wees creatief en creëer je eigen customized cruesli!
Bereidingswijze
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160º Celcius.
Plaats de amandelen in de kom van de blender of keukenmachine. Maal de amandelen fijn totdat er een soort meel ontstaat. Er mogen nog kleine stukjes amandel inzitten.
Plaats het amandelmeel samen met de havermout, boekweit en ahornsiroop in een grote kom. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Meng nu de kaneel en vanille door het mengsel heen. Voeg nu de optionele ingrediënten naar smaak toe aan het mengsel in de kom. Voeg wat extra ahornsiroop toe als het mengsel te droog wordt.
Plaats het geheel op de bakplaat en plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cruesli goudbruin in 20 - 30 minuten op 160º celcius (houd voor hete luchtoven de kortste tijd aan). Laat de cruesli na het bakken minimaal 20 minuten afkoelen buiten de oven.
Eet smakelijk!
Bron: Health Coach Program