Frittata van kikkererwten en rijst
Een vertaling van de Italiaanse frittata. Dit recept is eigenlijk een hartige pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel, sojamelk en rijst. Dit gerecht kan verrijkt worden met alle soorten groenten. Het is wel belangrijk dat deze groenten dun gesneden zijn en niet te lang moeten koken om lekker gegeten te kunnen worden. We laten een basisversie zien en verschillende variaties, maar voel je vrij om te experimenteren met jouw favoriete groenten...The sky is the limit!
Ingrediënten basisrecept
-
1/2 cup gekookte rijst
-
1/2 cup kikkererwtenmeel
-
2 el lijnzaad
-
1/2 cup en 1 el sojamelk
-
20 gr shitake paddestoelen
-
1 lente-ui
-
1 kleine wortel
-
2 tl sojasaus
-
olijfolie
-
Zout en peper
Variaties
The sky is the limit: Voel je vrij om de groenten en paddestoelen te vervangen voor andere groenten. Hier een paar goede combinaties die je kan proberen:
- 1 kleine ui, 1 wortel, een handje bevroren erwtjes
- 2 el gesneden prei, 1 aardappel (in stukjes en gestoomd), een paar blaadjes basilicum.
- 1 lente-ui, 2 el gesneden rode kool, 1/4 - 1/2 cup wilde spinazie.
- 1 gesneden rode ui, 1 tl gesneden gember.
- 1 kleine wortel, 20 gr gesneden paddestoelen, 1/4 gesneden andijvie blaadjes.
Bereidingswijze
Snijd de paddestoelen, wortel en lente-ui in kleine stukjes en mix ze goed door de gekookte rijst in een grote kom. Strooi er wat peper en zout en de sojasaus overheen en roer dit goed door het mengsel heen.
Voeg het kikkererwtenmeel en het lijnzaad toe in de kom en mix dit goed door elkaar, totdat je een goed samenhangende substantie krijgt. Voeg de sojamelk toe totdat alle de ingrediënten goed gemixt zijn tot één geheel.
warm een dun laagje olijfolie in een middelgrote pan op, terwijl het mengsel staat te rusten. Om de frittata gemakkelijk om te kunnen keren, is het handigste om een pan te hebben waar een plat bord makkelijk tegenaan past (en dus het gehele oppervlakte van de pan bedekt). Doe het mengsel in de pan en verspreid het met een spatel, laat het koken op middelhoog vuur. Na ongeveer 10 minuten, als de bovenkant van de frittata begint te stollen, is het tijd om de frittata om te keren. Doe eerst voorzichtig de spatel onder de frittata, zodat je zeker bent dat de onderkant loslaat van de pan. Plaats dan het bord op de bovenkant van de pan en draai de pan voorzichtig om terwijl je het bord goed vasthoudt. Als alles goed gaat, zal de frittata zachtjes op het bord landen. Je kan het vanaf het bord voorzichtig in de pan laten glijden, zodat ook de andere goed kan bakken. Laat de frittata nog 5 minuten bakken in de pan en laat dan de frittata op het bord landen (door de pan weer om te keren met het bord er tegenaan).
Bron: Health Coach Program