Welke soorten suiker zijn er?
Natuurlijke suikers, vrije suikers, monosachariden, disachariden, fructose, glucose… Er zijn ontzettend veel soorten suiker. Welke soorten zijn er precies? En bij welke groep horen ze? In dit artikel zetten we de belangrijkste soorten suiker op een rijtje.
Over het algemeen zijn er twee soorten suiker: monosachariden en disachariden. De monosachariden kun je verdelen in fructose, glucose en galactose. Voorbeelden van disachariden zijn: sacharose (kristalsuiker), lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker) en trehalose (komt voor in gist, paddenstoelen en planten).
Andere namen voor suiker
Monosachariden en disachariden: deze namen voor suiker hoor je niet vaak, omdat ze best ingewikkeld zijn. Het is makkelijker om suiker te verdelen in de volgende drie groepen:
Gezond of ongezond?
Er zijn geen gezonde of ongezonde suikers. Eet je een appel met suikers die van nature aanwezig zijn of een glas frisdrank met toegevoegde suikers? Dan zal je lichaam geen verschil merken. Suiker is suiker. Maar kijk je naar het product waar de suiker in zit, dan wordt het een ander verhaal. Producten met toegevoegde suikers, zoals snoep en frisdrank, hebben geen goede invloed op je gezondheid. Sterker nog: te veel toegevoegde suikers, en dan met name uit producten als snoep, koek, frisdrank en vruchtensap, verhogen het risico op maag-darmklachten, tandbederf, overgewicht en diabetes type 2.
Kies voor gezonde producten
Wil je de gezonde keuze maken? Kies dan producten zonder toegevoegde suikers. Denk aan fruit, groente, yoghurt en melk. Het voordeel van deze producten is dat ze gezonde vitamines, mineralen en vezels bevatten.
Conclusie: producten met toegevoegde suikers kun je beter laten staan, omdat ze niet passen bij een gezond voedingspatroon. Zeker tijdens de weken van de challenge is het belangrijk om geen tot zo weinig mogelijk producten met toegevoegde suikers te eten of te drinken. Kies in plaats hiervan voor producten zonder toegevoegde suikers die wel passen bij gezonde voeding, zoals fruit en noten.
Bron: Diabetesfonds