Vorige
Nieuws

Beheer en onderhoud voor Unilever in het meest duurzame multifunctionele gebouw ter wereld

Onderzoekers en studenten van de Wageningen University & Research hebben eind 2019 hun intrek genomen in het prachtige Global Foods Innovation Centre (HIVE) voor gezondere en duurzame voedingsinnovaties. Een uniek project waar we vanuit Dura Vermeer Bouw Hengelo nog steeds een bijdrage aan leveren in de vorm van beheer en onderhoud. Collega Ruut Beijers, Contractbeheerder Onderhoud, legt samen met John van der Draaij, Operationeel Manager van HIVE, uit hoe het in z’n werk gaat.

Alles móet gewoon werken

John van der Draaij is operationeel manager bij Unilever en draagt samen met zijn team zorg voor de technische dienst, hard (technisch onderhoud) en soft (catering en security) services. Zo zorgt hij ervoor dat collega’s aan de slag kunnen blijven en alles in het gebouw loopt zoals het moet lopen, van apparatuur tot aan de logistiek. John: “Collega’s vertrouwen erop dat het gebouw werkt. De diversiteit van werkzaamheden en daar een echte bijdrage kunnen leveren; dat vind ik het mooist. Betrouwbare dienstverlening staat centraal en is het doel. Alles moet gewoon werken, anders lopen onze collega’s vertraging op.” 

Het global foods innovation centre

John van der Draaij, Operationeel Manager van de HIVE en Ruut Beijers, Contractbeheerder Onderhoud bij Dura Vermeer

John heeft meegewerkt aan het programma van eisen voor de nieuwbouw en is blij met hoe het geworden is: “Wát een licht, ruimte en transparantie. Het gebouw zorgt ervoor dat we meer betrokken zijn bij elkaar. De voorzieningen zijn op iedere etage aanwezig. Het is goed ingeregeld, maar toch is er ook ruimte voor aanpassingen die nodig zijn in ons bedrijf dat continu in ontwikkeling is.” 

Betrouwbare dienstverlening; maar dan écht

Juist omdat de bedrijfsprocessen bij Unilever door moeten blijven gaan is het van belang beheer en onderhoud goed te regelen. Ruut Beijers regelt vanuit Dura Vermeer Bouw Hengelo beheer en onderhoud voor onder andere Unilever: “Unilever moet op ons kunnen blijven bouwen. We willen echt begrijpen wat hiervoor nodig is en letten daarbij op kwaliteit, kosten, risico’s, comfort en duurzaamheid.”

John: “Het gebouw en de installaties moeten ondersteunen aan het proces en voldoen aan alle eisen voor bijvoorbeeld kwaliteit en milieu. Dura Vermeer en Hollander Techniek dragen samen goed zorg voor het gebouw. Niet alleen uitvoeren wat er moet gebeuren, maar ook continu meedenken in hoe het slimmer of beter kan. We weten wat we aan elkaar hebben, het is transparant en dingen worden meteen opgepakt.”

De manier van samenwerken staat voorop

Ruut: “De manier van werken staat daarbij voorop; als je ergens vaak komt voel je je vanzelf onderdeel van hun organisatie. Dit maakt samenwerken makkelijker en zo kunnen we aan de slag op basis van vertrouwen. We toetsen regelmatig hoe het gaat en wat verbeterd kan worden, denken (proactief) mee en willen het goede doen voor de opdrachtgever.”

John noemt een voorbeeld van het meedenken over een vraag: “Zo hadden we een tijdje geleden nieuw hekwerk nodig buiten. Met onze uitvraag kwam er een prijs van € 20.000,-. Door een aantal vragen te stellen en te achterhalen wat we echt wilden, kwamen en Ruut en projectleider Patrick met een goed alternatief wat € 4.000,- kostte, maar hetzelfde uitstraalde. Dat is wat we willen.”

Dit kan alleen als je elkaar echt vertrouwd

John: “Onder andere jullie collega Erik ten Brinke komt vaak bij ons voor de werkzaamheden. Voor een aantal werkzaamheden geldt een werkvergunning. Zo mag je niet zomaar het dak op of een lab in. Dat weten de mannen van Dura Vermeer. Erik denkt mee en je ziet dat hij daarin passie voor zijn vak heeft. Hij komt in zoveel gebouwen en weet veel, waardoor wij ook oplossingen aangedragen krijgen waar we niet meteen aan gedacht hadden. Geen gedoe, gewoon aanpakken. Zoiets kan alleen als je elkaar echt vertrouwd.”

De nieuwbouw

Het team van Dura Vermeer heeft dit unieke en meest duurzame multifunctionele gebouw ter wereld samen met Unilever en architect ontworpen en gebouwd. In de vier bouwlagen zijn een Pilot Plant, een Food & Customer Experience, kantoren en laboratoria gerealiseerd. In de Pilot Plant worden nieuwe producten geproduceerd. De minifabriek is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in testkeukens geëxperimenteerd wordt met deze nieuwe producten.

De testkeukens

De labs

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.