Van werken naar wonen: hoogwaardig woongebouw in hartje Rotterdam
Op de plek van het voormalige kantoor van de Rabobank in Rotterdam, met een hoogte van 66 meter, verrijst een nieuw hoogwaardig woongebouw. Blaak 333 is ruim 75 meter hoog en bestaat uit 319 appartementen, waarvan 30% middenhuurwoningen voor de stad. Op de begane grond komt een stadslobby waarin collectieve functies gecombineerd worden met horeca.
Hoe zorg je ervoor dat het geraamte van een kantoorgebouw optimaal
wordt aangepast naar een woonfunctie? En hoe kun je de constructie maximaal hergebruiken? Dura Vermeer kwam samen met Kraaijvanger Architects tot een elegante oplossing. Kraaijvanger Architects ontwierp het oorspronkelijke pand uit de jaren ’60, net als de renovatie in de jaren ’90. Wie anders zou de toren beter kunnen herontwerpen tot een pand waar wonen, werken en ontmoeten gecombineerd worden? Ook voor Dura Vermeer is het voormalige kantoorgebouw niet onbekend: tot 2013 was het de thuisbasis van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. “Met trots geven we deze bijzondere plek een nieuwe bestemming: een thuis in het centrum van Rotterdam”, vertelt Rob Marijnissen, bedrijfsleider bij Dura Vermeer.
Marijnissen vertelt: “De oorspronkelijke constructie voldeed niet aan de eisen voor de nieuwe woonfunctie. Door slim gebruik te maken van de bestaande kelders en het plaatsen van een extra fundering, geschikt voor zowel hoog- als laagbouw, hebben we een solide basis gecreëerd. De oude palen blijven behouden en werken constructief samen met onder meer de nieuwe Tubex-palen en overige nieuwe elementen. Dit unieke, constructieve hoogstandje is inmiddels met succes afgerond.”
Japanse sloopmethodiek
Middels de zogenaamde Japanse sloopmethode werd het pand laag
voor laag afgebroken, waarbij het puin via de schachten werd afgevoerd.
Op elke verdieping werd een afgeschermd compartiment gecreëerd om de overlast van stof en geluid voor de directe omgeving tot een minimum te beperken. Deze compartimenten werden gevormd met behulp van speciale hefsteigers. Gezien de beperkte ruimte op de binnenstedelijke kavel van Blaak 333 was dit de meest geschikte methode om de sloopwerkzaamheden uit te voeren.
Elegant gebouw
Behalve de toren komt er een L-vormig contour om het gebouw heen van vier verdiepingen; een Rotterdamse laag. De toren bestaat uit een kern met een dubbel trappenhuis en appartementen eromheen. Het lage gedeelte krijgt een daktuin die gedeeld wordt door de bewoners. Architect Dirk Jan Postel: “De kant aan het water was voorheen een vergeten stuk, terwijl dit het einde van de Rotte markeert. We blazen het nieuw leven in met levendige horecagelegenheden en een directe verbinding naar het winkelgebied.” Aan de voorkant van het gebouw komt een publieke stadslobby. De elegante uitstraling van het gebouw wordt versterkt door de combinatie van doorlopende open balkons en een vurenhouten gevelbekleding. De balkons steken uit over de onderbouw, waardoor het geheel slanker oogt.
Duurzaamheid is van groot belang.
Duurzaamheidseisen
Bij Blaak 333 staat duurzaamheid centraal. Het is de ambitie om de woningen op te leveren met energielabel A++, aangesloten op stadsverwarming, met zonnepanelen op het dak en met extra goed geïsoleerde wanden. Hierdoor zal het primair fossiel energieverbruik met meer dan 10% worden teruggedrongen ten opzichte van het Bouwbesluit (BENG 2 -10%) en worden de prestaties in lijn gebracht met de EU taxonomie. Belangrijke uitgangspunten in de realisatie van dit project zijn de toepassing van herbruikbare componenten, zoals een demontabele gevel, rekening houden met flexibiliteit voor de toekomst in het skelet van het complex, plaatsing van bijvoorbeeld nestkasten en veel groen ten behoeve van de biodiversiteit. Ook komt er een collectieve daktuin waar bewoners kunnen ontmoeten en ontspannen. Daarnaast biedt de nieuwe parkeerkelder ruimte voor achttien deelauto's om deelmobiliteit te stimuleren.
OMGEVINGSMANAGEMENT
De oplevering van Blaak 333 staat gepland voor medio 2026. Het succes van het project wordt mede mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking en het respect tussen alle betrokken partijen, inclusief de omwonenden. Door gezamenlijk vertrouwen en inzet te tonen, worden uitdagingen omgezet in kansen.